От х:

Днес в x:

Мор за рибата от замърсяване по р.Банска

    Воня, мръсна пяна и обърната с корема нагоре риба. Такава е гледката по р. Банска при моста на с. Каснаково днес. Вероятната причина за това, според кметът на селото Тодор Атанасов, е замърсяване на реката от промишлените и или животновъдните обекти по поречието й. Той вече е подал сигнал до компетентните органи.

    По думите му тревожната ситуация не е първа такава. В годините назад и друг път са констатирани замърсявания по реката и мор на рибата в района към Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково. Така и не се е стигнало обаче до посочването на конкретния замърсител.

    Сега сигнал към кмета подали животновъдите тази сутрин. „Реката е видимо замърсена, мирише на тор. Обадихме се веднага на Регионална инспекция по околната среда и водите“, каза Тодор Атанасов

    По река Банска край Каснаково събота и неделя е доста оживено. Част от хората идват да разгледат Светилището, а заедно с това си организира и риболов. Затова и кметът е притеснен силно от ситуацията и настоява да се вземат незабавни мерки от страна на екоинспекцията за откриване на виновника и наказването му.

    Действително реакцията от страна на експертите днес беше доста бърза. Още преди обяд екип на РИОСВ-Хасково взе проби от река Банска при с.Клокотница, където има голяма свинеферма. При моста край селото водите на реката бяха доста замътнени и също се усещаше миризмата на тор. Проби ще бъдат взети отводите на реката и край Каснаково. Резултатите от тях ще излязат до седмица. На първо четене обаче специалистите също предполага,че става въпрос за замърсяване от промишлен обект.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Мн
      Мнение
      20 0
      14:51, 1 юли 2021
      Край няма с тези истории , и все виновен няма . Неизвестен извършител - това е заключението .
      По долно нищожество от човека няма на този свят.
      Разбирам , че думите са тежки , но как да се оправим не знам , като такова ни е отношението към самите себе си, към природата , към животните , към всички живи същества около нас .
      Всяко живо същество има свой дом , има свое семейство ,има свое обитание и дом .
      Всяко дърво ,всеки храст ,всяка река и т.н ни дават живот , като , че ли само човекът не го разбира .
    • 2
      Mая
      14 0
      15:34, 1 юли 2021
      А на кого ли е свинарника!!????
    • 3
      Ка
      Каснаковец
      10 0
      15:47, 1 юли 2021
      Вчера, преминавайки покрай с. Клокотница се усещаше страшна воня от свинарника там. Миризмата се усеща на километри оттам. Проверете го тоя свинарник. То е ясно, че замърсяването идва оттам. Кой знае какви препарати използват за почистване там, и кой знае къде де отиват после.
    • 4
      За
      запознат
      8 -4
      15:51, 1 юли 2021
      Попитайте кметовете на Сусам, Татарево, Гарваново и Клокотница колко кравеферми има в управляваните от тях села и колко от тях измиват тора директно в река Банска! Реката е превърната в отходен канал! Отделно не е почиствана с години! Какво очаквате да стане-много ясно че ще измира рибата, не е виновен свинарника, нито някой друг!
    • 5
      Чи
      Читател
      9 0
      16:01, 1 юли 2021
      Да, снощи вонята по пътя Клокотница Хасково беше нетърпима. Незабавни проверки и реакции е необходимо! Кал така някой ще си позволява да изхвърля фекалиите от животните в реката? Да си ги вземе в двора на къщата и да си ги прави каквото иска. Колко други щети е нанесла това действие, освен колата миризма?
    • 6
      Цц
      ццц
      3 0
      16:48, 1 юли 2021
      разследване-нa-nova-биотероризъм-или-как-земеделци-тровят-храната-ни-видео
      • Бб
        ббб
        2 -3
        16:49, 1 юли 2021
        потърсете горното с гугъл, има интересен пример за умряла риба. От лайната на свинете няма да измре рибата. Лайната са тор не отрова...
      • Бо
        Бой
        1 0
        13:54, 2 юли 2021
        Не затвор , а сто тояги , бой , бой до спукване и всичко ще си влезне в релсите.
    Последни новини