От х:

Днес в x:

Онлайн платформа помага на хората с увреждания за по-успешна реализация

Изображение 1 от 3

    Създадена е платформа в интернет пространството в помощ на хората в неравностойно положение. Целта й е да насърчава развитието им и подобрява социалните и професионалните им умения.

    Тя беше представена днес от ръководителя на проекта, част от който е тази разработка- Розалина Гьобеклиева. Организацията, която тя представлява -„Агенцията за европейска интеграция“ е сред четирите участници в трансграничния проект "AGRY-ABILITY" - "Агроспособности" по програмата Интеррег Гърция – България.

    Фокусът е социалното агропредприемачество на хора в трансграничния регион, добави ръководителката на проекта.

    Като част от съдържанието в онлайн платформата е включен инструментариум, който да подпомага, решилите да развиват социалното предприемачество. Освен това, в нея са поместени и контакти на различни организации, които работят с хора в неравностойно положение. Така, освен за насърчаване, платформата служи и за създаване на партньорски мрежи и ноу-хау.

    Като позитивен пример за добре създадено и работещо социално предприятие бе дадено това в Димитровград. Най-голямата липса, която хората с увреждания, посочват за себе си е, че нямат достатъчно възможности да се изявяват. От анкети, направени в рамките на проекта, става ясно, че тези хора се чувстват най-добре, когато работят и се развиват в смесени колективи, така те се чувстват истински полезни и удовлетворени от работата си. А примерът от Димитровград е точно такъв, посочи Розалина Гьобеклиева.

    По думите й Новият закон за социалното предприемачество би действал в по-голяма полезност, ако на фирмите от този сектор се дават поръчки чрез пряко възлагане.

    Като добър пример за развитие в социалното предприемачество се дава и Социално-поклонническата кооперация "Емаус", която е консултирана в рамките на проекта. Тя е работи от от две години се занимава с поклоннически туризъм и организиране на спортни дейности на открито за деца и възрастни. Част от клиентите й са от Русия, но активно се работи и с българската диаспора в Албания, Молдова и Македония. Яна Петрова е един от служителите в тази кооперация. По мнението й главните проблеми на хората с увреждания са липсата на социални контакти и възможности за реализация. А това е свързано тясно и с липсата на градска инфраструктура за по-лесен достъп до администрацията и културните институции.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ба
      бати Мечи
      12 -1
      17:06, 1 юли 2021
      Не знам въобще тая платформа дали с нещо ще помогне на клетите хорица, но тия на снимките са щастливи и доволни, защото ще се нагушат доволно с едни хубави евро пари👀
    • 2
      Тоя толуп Христо Русев пращяш от енергия, жизненост и от хормони и той нареден до болните, за да усвой хиляди евра по европейска програма. Емаус е всичко друго но не е социално насочена организация, вижте какви цени са обявили в сайта си. Цените са - планински туризъм 1543лв.,7 дни приключения 810 лв., 5 дни в родопите с нощувки в Бачковския манастир 584 лв.,красотата на България 1689 лв. Собственост на социалната организация е г- н Иван Тошев,Хр.Русев и всичко под благовидното покровителство на свещеник Златко Делчев от църквата,, Св Архангел Михаил,, Хасково.
      Нека компетентните органи се самосезират,а Пловдивска митрополия вземе мерки относно действията уронващи тяхния авторитет.
    • 3
      Ян
      Янко
      4 0
      20:01, 1 юли 2021
      Покрай болните и недагъвите се краде най яко ! От здравите разбира се,порай сухото гори и мокрото.
    Последни новини