От х:

Днес в x:

Малко вода и ниски нива на кислород морят рибата в яз.Ивайловград

Малките количества вода и ниските нива на кислород са причина за измирането на рибата в някои участъци на яз.Ивайловград. Това е показала проверката, извършена от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив и РИОСВ-Хасково, по разпореждане на МОСВ. Тя е направена в неделя, след сигнал на „зеления телефон“ за измиране на риба в акваторията на водоема. Проверката е установила, че няма замърсяване на водите, съобщават от Министeрството на околната среда и водите.

При спада на нивото на язовира и поради специфичния му релеф, на места са се образували малки плитки участъци, в които остават рибни пасажи, обясняват още експертите за откритите мъртви риби.

Във връзка с управлението на водите в този язовир, министерството отбелязва, че още в началото на юни министърът на околната среда и водите Асен Личев е разпоредил да отпадне указанието от предходното правителство обемите на язовирите от каскада „Арда“ да се поддържат постоянно при 20% свободен обем от общия.

Язовир „Ивайловград“ е част от енергийната система на страната и не е налице приоритетно осигуряване на питейно-битови нужди по Закона за водите. Следва да се отчете и натовареността на енергийната система при високите температури през тези месеци, коментират още по темата от МОСВ.

Тъй като измирането на риба доведе до протести днес сред местното население, в допълнение и в отговор на рибопроизводителите от екоминистерството посочват още, че в язовир „Ивайловград“ има учредени две аварийни зони за преместване на садките, в случай на извънредни обстоятелства. За това са информирани и в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

В съобщението на сайта на МОСВ се напомня още, че България има задължение за осигуряване на водни количества за напояване в съседна Гърция-то произтича от Спогодбата за уреждане на висящите финансови въпроси и развитие на икономическото сътрудничество между България и Гърция. Според нея ежегодно в периода май-септември чрез месечните графици се освобождават допълнително водни обеми от язовир „Ивайловград“ за напояване в Гърция. Българската страна е задължена да доставя на гръцката страна регулирана вода от река Арда за напояване на земи на гръцка територия всяка година в размер на 186 млн. куб. метра при година с 85% обезпеченост за срок от 60 години, т.е. до 2024 г.

Според данните от ежедневния бюлетин за състоянието на водите, който се поддържа на онлайн страницата на МОСВ, към днешна дата наличните завирени обеми за Каскада „Арда“: Язовир „Кърджали“ е с наличен обем от 339.253 млн. м3 , което е 68.23 % от общия му обем; Язовир „Студен кладенец“ е с наличен обем 220.423 млн. м3 , което е 56.84 % от общия му обем; Язовир „Ивайловград“ е с наличен обем от 66.263 млн. м3 , което е 42.29 % от общия му обем.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Са
    СА
    9 -13
    21:17, 23 авг 2021
    Къде е Румен Радев и Инспектора по язовирите Киро... Виж коментара
  • 2
    Ел
    Електроцентрали
    13 -1
    08:47, 24 авг 2021
    Електроцентралите на язовирите са най-голямите бракониери в страната. В година в която валежите бяха в достатъчни количества успяха да източат и трите язовира от каскадата до нива каквито не е имало никога. Представям си какво щеше да бъде ако годината беше сушава. За византийците и ток и вода за нас от трите най-дългото. Ходим само и плащаме билети. Сега да ги накарат поне да зарибят.
  • 3
    То
    Тодор
    1 0
    15:41, 24 авг 2021
    Какъв срам значи да се надупим на тези византийци да ни оправят един хубаво .Може язовирите да ги изпразнем до край заради едни гърци миризливи кой и кога е подписал такава глупост ако бяха гърците и чаша вода няма да ни дадат .Какъв продажен народ сме никой не мисли за нашите риболовци че плашат билети и няма къде да ходят за риба 🐟 нестигат бракониери те а сега теза византийци долни нека сега държавата да отпусне едни 100 000 лв за да зарибят язовира е не само да лапат парите и да спрат кранчето на гърците
  • 4
    Ми
    Митко
    1 0
    19:31, 24 авг 2021
    Надупете се на гърците да ви опънат до кога га ще ги траем тези византийци стоп на крана няма вода за Гърция това са го приели комонистите сега времето е друго ако трябва да им изсъхнат насажденията да си направят гърците язовир и да си поливат колкото искат нали имат море да поливат от него
Последни новини