От х:

Днес в x:

Как Хасково влюби в себе си художника и учител по рисуване от Исперих Орхан Исмаил

  Има истории, които са на пръв поглед обикновени, но те карат да се усмихваш и да вярва, че този свят е наистина е прекрасен. Свежи и положителни, точно както и своя автор, са картините на Орхан Исмаил, които от днес са подредени в галерия „Форум“.

  Живописецът гостува за пръв път в южния областен град и тук в началото на пролетта е избрал да покаже за първи път новите си картини. Те са абстракции и примамват с положителните си емоции зрителя, бързо сякаш поглъщат този, който  ги погледне и го понасят в дълбините на емоционалния си рисунък, на прекрасна разходка сред доброто и щастието.

  Орхан Исмаил е родом от Исперих. Син е на самоук художник, но и бабите му са рисували, разказва авторът. Завършва Хуманитарна гимназия в Разград с профил „Изобразително изкуство”. След това придобива магистърска степен по „Изобразително изкуство” с профил „Скулптура” в Шуменския университет. Днес, освен че преподава изобразително изкуство в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в разградското село Самуил, е и директор на училището.

  В Хасково, казва художникът, всичко ми харесва -от А до Я. В Хасково намирам всичко-и е слънчево, и хората са прекрасни, казва той. Влюбва се в южния град преди година, когато е на екскурзия с учениците си и, естествено, като част от обхода на забележителностите на Хасково, групата, водена от учителя си по рисуване, посещава и галерия „Форум“.

  Запознават се с директора на галерията Татяна Форева и още тогава двамата решават, че някой ден художникът ще представи изкуството си в града. Минава точно една година до завръщането на Орхан Исмаил в Хасково и тази вечер, когато изложбата му беше отрита за местната публиката.

  За мотивацията си не само да се себеизразява като художник, но и да е преподавател на ученици, Исмаил споделя, че е работата му именно работата с младите хора. В картините му отражение намират дневните приятни мигове, уловени от автора, които той рисува вечер, когато са свободните му часове.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Къ
   Кърт В.
   2 0
   09:28, 22 мар 2024
   "Изкуството не се критикува!" .... освен ако не е такова, чиста мацаница, зян материала
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Видеа по темата

  Още новини

  Последни новини