От х:

Днес в x:

Напоителни системи: Язовирите няма да прелеят

Това вече няма да се случва, обещават от напоителни системи

Язовирите в областта няма да прелеят дори и да има втора дъждовна вълна, уточниха от местните напоителни системи по повод прогнозираните от синоптиците нови валежи. Няма опасност от наводнения и от реките с изключение на река Каламица в района на граничен пункт Капитан Андреево, която може пак да затвори границата.

За пример, от напоителни системи дадоха Язовир "Тракиец". Към настоящия момент във водоема има едва 60 млн кубически метра вода. Кота преливник пък е 114 млн кубика. Това е максимумът, който не се чака а се предприема контролирано изпускане още когато количеството вода надхвърли 85 млн. кубика. Това обаче е много малко вероятно да се случи, коментират от „Напоителни системи“.

Оптимизмът им се подхранва от местната синоптична станция. По нейни данни, превалявания се очакват само в неделя. Температурите обаче ще скочат още от утре като до края на седмицата ще са 13-15 градуса в региона. Интензивното снеготопене може да породи някаква опасност само в района на Калугерово заради реките Мусачевска и Съзлийка. Заради това, днес новия шеф на „Напоителни системи“ Петър Кемалов, предприе обиколка в Симеоновградско.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини