От х:

Днес в x:

Учители и родители излязоха в защита на директора на ОУ “Л. Каравелов“ Мариела Златева, след проведения конкурс

    Част от колектива на ОУ „Любен Каравелов“ в Хасково и много от родителите на ученици в училището излязоха този следобед в защита на директора на школото Мариела Златева. Тя е временно изпълняващ директорската длъжност през последните три години и след проведения финален етап на конкурса за титулярното място, остава втора. Резултатите излязоха на седми март и от тях става ясно, че ръководния пост е спечелен от д-р Георги Джумайов, който трябва да встъпи в длъжност през следващата седмица.

    Не искаме човек от Пловдив. Той не е стъпвал в училището, не го познаваме и не смятаме, че някой може да е по-добре подготвен и да изгради по-добра концепция за развитието на училището ни от дългогодишната директорка Мариела Златева, казва синдикалният лидер в ОУ „Любен Каравелов“ Аделина Гергинова. Тя е от 37 години преподавател в училището и е категорична, че по-добър ръководител от Мариела Златева не е имало. И учители, и родители изброяват като позитивно развитие през последните години в школото факта, че е възроден фанфарния оркестър тук, иницииран е кукерски пролетен празник, в училището има мажоретен състав. Всичко това дължим на Мариела Златева, която ни обединява и не прави едно голямо семейство, казват родителите.

    Откакто Мариела Златева ни ръководи педагогическият състав е увеличен с около 20 души и вече наброява 48, а броят на учениците е нараснал със 150 и е 380. Училището е предпочитано и от родители на деца със специални образователни потребности, заради добрите педагогически специалисти, които има.

    Това не е просто училище, а е една добре смазана машина, в която ръководство, учители и родители работим в синхрон“, допълва Аделина Гергинова.

    Изключително доволни сме от директорката, искаме да продължи да ни води, да се развива училището и да просперира кварталът, казва Емилия Ковачева, чиито две деца учат в училище „Любен Каравелов“. Тя е сред родителите, които са категорични, че ако директорката бъде освободена, ще доведе децата си до училището в понеделник, но те няма да влязат в клас. Много от родителите също са готови да последват този пример.

    Педагозите пък заплашиха, че ще спрат всички извънкласни дейности.

    Конкурсът е легитимен и процедурата е проведена абсолютно прозрачно. Решението на комисията след последния етап е окончателно, коментира ситуацията временно изпълняващата длъжността началник на Регионалния инспекторат по образование в Хасково Силвия Касабова. Тя подчерта, че класиралият се в него на първо място Георги Джумайов е отговорил на всички изисквания по документалната част на конкурса и е успял да се представи по-добре в практическата му част от другия претендент в него. Той има връзка с Хасково, млад и много образован човек е, добави Силвия Касабова.

    Справката в интернет показа, че Георги Джумайов е с доста богат опит в преподавателската дейност, но и в управническата. По настоящем той е зам.-директор „Учебна дейност“ в Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев" в Пловдив. Той е бакалавър по Приложна лингвистика – английски език с испански език, с професионална квалификация Филолог, преводач и учител по английски език, има магистърска степен Учител по испански език и Образователен мениджмънт. Доктор е по Общо и сравнително езикознание към БАН.

    Доскорошната директорка на училище "Любен Каравелов" е в пенсионна възраст. Няма предпоставки-нито морални, нито законови новият директор на училището да не може да встъпи в длъжност, добави началникът на РУО в Хасково Силвия Касабова, като призова за търпение родителите и педагозите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Та
      Тази
      79 -6
      07:49, 9 мар 2024
      Има и съвсем друга страна на медала, изключително неприятно и интригантско поведение на досегашната директорка към персонала, шуробаджанащина и прочее! Хайде да не сме от града и да не сме се наслушали!

      На това горе му се казва интересчийски протест, от "нейните" хора!

      Новият човек би могло да внесе някаква справедливост. Разбира се, може и да не внесе. Защо не избраха някого от колектива или поне от Хасково...
    • 2
      Ди
      ДИ-РЕКТОР
      71 -7
      10:24, 9 мар 2024
      В последно време станаха много актуални подписките в подкрепа за директорки-пенсионерки да не бъдат освобождавани защото видиш ли много работят! Хм, да разбираме ли, че който и друг да дойде няма да си върши работата? Само М.Златева ли може да работи като директор в училище "Л. Каравелов "? Така представена информацията ви излиза, че тя е най-" можеща "?! Проявете и уважение към институцията РУО Хасково! Децата, които не искат да влизат в час , има заведение наблизо , да отидат да ядат шкембе чорба!
    • 3
      Тези родители и учители , които са точно за една каруца хора, като встъпи в длъжност новият директор , те първи ще му се ласкаят и ще дръзнат да говорят срещу Златева! Вярвайте!
      • Са
        Сара
        34 -3
        11:30, 9 мар 2024
        Сигурно е.
    • 4
      Ве
      Весела
      24 -16
      11:36, 9 мар 2024
      Г-н Джумайов освен разчупен езиков преподавател, явно има и опит кат зам. директор в пловдивски техникум.
      Автото си е сериозно предизвикателство.

      https://bnr.bg/plovdiv/post/101725785/edinaisetoklasnici-nabiha-svoi-sauchenik-v-avtoto
    • 5
      Ке
      Кекса
      67 -5
      12:25, 9 мар 2024
      Защо Мариела Златева не си тръгне с достойнство , а кара другите да стават палячовци и едва ли се молят за нея? Няма да е тя а друг!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СОРИ!!!!!!!
    • 6
      Др
      Другия кекс
      53 -1
      13:12, 9 мар 2024
      Защо Златева не успорва класирането или пък не заведе дело а кара учениците с родителите и учителите и то малка част от тях да протестират?
    • 7
      См
      СМЯХ
      35 -2
      21:34, 9 мар 2024
      СМЯХ,смях,с
      мях!Не е истина-Хасково-спиш!Конкурс спечелен с можене,не по линия на СДС,ПХ,ВП и т.н. и Вие драги ми"учители",родители и др.защитавате МЗ/дори името не ми се произнася-спомнете си само кой беше зам.директор на ОУ"И.Рилски"-шофьора на Сабахтин-съпруг,спомнете си ,спомнете си Всичко сторено от НЕЯ за родната просвета/Това е падение!Гергинова-петниш фамилия!
    • 8
      Въ
      въпрос
      25 -2
      08:47, 11 мар 2024
      тази жена не е ли пенсионерка и е толко незаменима, че чак предизвиква такива радини вълнения?!?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини