От х:

Днес в x:

Защо резултатът на "Мис Силикон" е готов за ден, а други чакат година

Случаят с ареста на Катрин Йорданова (т.нар. "Мис Силикон") извади наяве купища болезнени проблеми в България - от демонстрацията на безнаказаност до злоупотребата със служебен стикер на Народното събрание върху S-класата ѝ.

Въпросът за необяснимото имуществено състояние на една 23-годишна жена, която според адвоката ѝ е "безработна", е отделна тема.

Но бързината, с която службите се задействаха срещу нея, освети още един проблем на системата - че тя е способна да работи мигновено и прецизно по шумни медийни скандали, и да се бави с невъобразимо закъснение при редови проверки.

За "подвизите" на Йорданова в TikTok се знаеше поне от месец. Едва когато лепенката на Народното събрание лъсна на предното ѝ стъкло, МВР и прокуратурата се взеха в ръце.

Веднага след медийното възмущение, полицаи от СДВР успяха да я спрат на пътя и да я арестуват - но не за старите ѝ показни нарушения, а за шофиране след употреба на кокаин.

За по-малко от 24 часа лабораторията във ВМА вече беше готова с кръвната проба на "Мис Силикон", която потвърди резултата и даде основание на прокуратурата да ѝ търси наказателна отговорност.

Ако се съди по твърденията на адвоката ѝ - той беше научил за резултата не от полицаите, а от медиите, където информацията за положителната проба изтече "неофициално" още във вторник сутрин.

За разлика от "Мис Силикон" обаче хиляди други хора чакат с месеци да получат своите кръвни проби, след като са оспорили показанията от проверката на пътя.

Някои от тях са убедени, че полевите тестове са дали фалшиво позитивен резултат. Но невъзможността да го докажат със скоростта, с която кокаинът на Катрин Йорданова беше потвърден, е достатъчна, за да останат без книжка, без автомобил, а понякога и без работа.

Защото лабораториите са претоварени с хиляди други проверки на кръвни проби - включително на "Мис Силикон".

Резулати на две скорости

Чак когато служителите на МВР бяха подложени на редовен контрол с дрегери, техните синдикати започнаха да се оплакват шумно от съмнителните резултати при обичайните тестовете на пътя.

Именно заради фалшиво положителните резултати се взимат и кръвни проби за сравнение. Тяхното показание се приема за определящо - включително когато сочи по-висока стойност на алкохолно съдържание от дрегера, както в случая с Ивайло "Нойзи" Цветков.

Често шофьорите, които си знаят, че са злоупотребили, не се подлагат на допълнителното изследване, за да не влошат положението си още повече - като княгиня Калина Сакскобургготска или Белослава, например.

Има и странни случаи (като с Ангел Джамбазки от 2020 г.), чиято кръвна проба изненадващо показва по-ниска концентрация на непозволени вещества от полевия тест, което по-скоро създава съмнения дали изследването е проведено навреме.

Но ако човек има основателни причини да се съмнява в показанията на дрегера, за него е от основно значение колко бързо може да докаже невинността си.

Проблемите с бавната обработка на кръвните проби станаха сериозна тема след законодателните промени, които позоволиха конфискуване на автомобилите, чиито шофьори са употребили наркотици или алкохол.

И досега медиите показват случаи на шофьори, които чакат с месеци да се докаже, че са невинни.

През август 2023 г. "24 часа" разказва за 73-годишен мъж от Търговище, уличен в шофиране след употреба на... амфетамин. Пробата му се е бавила вече 5-ти месец, и това е нищо. От местната дирекция на МВР го информирали, че средният период на изчакване за областта е до 14 месеца заради претоварване.

В България са акредитирани само четири лаборатории за изследване на кръвни проби за наличие на опитати и алкохол.

За да се повиши капацитетът им, беше поръчано допълнително оборудване, включително робот, който работи 24/7 - това беше една от първите задачи на кабинета "Денков".

Въпреки модернизацията, пробите продължават да се натрупват и “забавянето е много голямо”, казва само преди седмица директорът на Националния институт по криминалистика ст. комисар Анатолий Ангелов.

В неговия институт се стига до средно около 11 месеца закъснение - те се обработват хронологично, по реда на постъпване, но при тежки катастрофи със загинали хора или други тежки престъпления се действа приоритетно.

Отделно от това изследванията отнемат време, защото има случаи, в които се установяват няколко различни вещества. Така една проба може да отнеме от 1 ден до 3-4 дни. Оказва се обаче в някои случаи резултатите излизат извънредно бързо.

"Мис Силикон" не е единственият пример за този двоен стандарт.

Със същата бързина беше обработена и пробата, която потвърди наличието на кокаин в кръвта на фолк певицата Диона. Тя също беше хваната зад волана след употреба на наркотични вещества. На третия ден от ареста кръвната ѝ проба вече беше готова.

Общото между случаите на Диона и Катрин Йорданова е, че и двете получиха обилно медийно внимание заради показната арогантност и цинизъм, а не защото са извършили тежки криминални престъпления.

Едната се опитваше да убеди цяла България, че кокаинът бил остатък от "Нурофен" и "Колдрекс".

Другата се обяви за жертва на "фалшиви" тестове и се оплака, че арестът не бил като "в петзвезден хотел".

Ако това е достатъчен повод, за да се задействат институциите, остава въпросът защо "Мис Силикон" не попадна в радара на полицията с клипа, в който кара с 256 км/ч по магистралата.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини