От х:

Днес в x:

От последните минути: Още 15 болни с морбили, болните станаха 100

При първи симптоми, потърсете личния си лекар, препоръчват специалистите

Броят на заболелите от морбили в Хасково и региона се променя за часове, констатираха от регионалната здравна инспекция, след като само в днешния следобед бяха отчетени още 15 болни. С това общата бройка на повалените от шарката вече стана точно 100, след като февруари започна с „едва“ 40 случая. Със сигурност ще има още от почивните дни, прогнозираха епидемиолозите. Вървят проверки в засегнатите райони за нови заразени.

По неофициална информация, новите болните са различни общини, има и от град Хасково. Колко точно и къде, ще бъде оповестено в понеделник. Незабавна имунизация, ако детето ви няма ваксина срещу морбили препоръчват от здравната инспекция. Рискът от заразяване е голям заради огромния брой в областта на неваксинираните срещу опасната шарка. На население 300 хиляди души, на имунизация подлежат близо 50 хиляди или иначе казано-на всеки 6 човека един е рисков за заразяване.

Имунизацията срещу морбили е безплатна и задължителна. Тя се прави на два пъти-на 13 месеца и на 13 години. Ваксинираният може пак да се зарази, но заболяването при него протича значително по леко, уточняват джипита.

Морбилите е една от най-тежко протичащите шарки. Съчетана с отслабен имунитет може да доведе до смъртен случай.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини