От х:

Днес в x:

Ниска е заболяемостта при ученици и учители и грипна ваканция няма да бъде обявена

От първи до пети февруари е обявена грипна епидемия в Хасковска област и са наложени противоепидемични мерки. Засега обаче няма предпоставки за налагането на грипна ваканция. Това поясни д-р- Снежана Иванова, която е директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция.

Ситуацията в региона относно разпространението на грип и ОРЗ е разгледана на Областен оперативен щаб във вторник и решението, което е съгласувано с главния държавен инспектор, е за налагане на временни рестрикции. Те касаят преустановяване свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции, преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, спиране на женски и детски консултации. Като мярка е разпоредено и провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища за недопускане в тях на болни деца.

Висока е регистрираната заболяемостта в региона, става ясно от подадената информация от синтенелната практика. Отчетени са 224 души на 10 хил. души население.

Тя посочи, че се следи ежедневно ситуацията. Организирано и вземането на проби, за да се установят типовете грип, които засягат болните в региона. Резултатите от последните пробовземания се очаква да излязат на втори февруари.

„Има циркулация на грипния вирус в региона и от пробите, които взехме през януари месец, става ясно, че имаше типов микс. От 28 проби, девет бяха положителни. От тях имаше за Ковид, три излязоха позитивни на грип вирус тип A-H1N1, известен като свински грип“. В момента има и циркулация на всички вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, добави д-р Иванова.

Предложението за обявяване на грипна ваканция е дошло от личните лекари по време на заседанието на Областния оперативен щаб на база на отчитани от тях прегледи на болни ученици. Дали става въпрос точно за грип категорично може да се каже едва след отчитането на лабораторни проби. Според реалната епидемиологична картина, която се наблюдава от 19 януари чрез ежедневно събиране на информация за отсъствията в училищата от РУО, има разминаване в данните. Те показват, че в момента отсъствието на ученици поради заболяване от грип е на 10 %, а на педагогически персонал -малко над 2 %.  За 29 и за 30 януари са съобщени по 25 случая абсолютен брой заболели. За сравнение, съобщените от синтенелната практики случаи на 22 януари са били 46.

„При тези данни няма основание за спиране на децата от присъствено обучение“, категорични са от РЗИ.

Според д-р Иванова случаите в региона на грип и ОРЗ ще започнат да намаляват.

Макар че ваксинопрофилактиката против грип се провежда преди избухването на епидемията, ваксина може да се постави и до март месец, но е редно човек да вземе мерки за себе си преди настъпването на епидемичната обстановка, припомни д-р Иванова. Тя обясни, че от един и същи грипен щам човек не може да се разболее два пъти в сезона на грипа.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    1234567890
    95 -14
    15:23, 31 яну 2024
    Децата кашлящи, смърцащи, с променени гласове идват на училище! Другите общини се смилиха над малчуганите, вие продължавате да ги мъчите? Простотия отвсякъде! И да кажа, че съм разочарован, вие пак нищо няма да направите, знам аз! За какво изобщо "управлявате"???
  • 2
    Нк
    НКС
    29 -9
    17:07, 31 яну 2024
    по време на ковид лудоста тая "здравна" структура си вършеше работата през пръсти, заради една шавлива даскалица от езиковата се натръшка сума ти народ, нито даскалицата изолираха, нито децата
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини