От х:

Днес в x:

Изтича срокът на грипната епидемия в Хасково, зоболяемостта се понижава

Понижаване на заболяемостта от грип и ОРЗ се отчита за Хасковска област от Националния център по заразни и паразитни болести. Последните данни са за периода от 29 януари до 4 февруари. Според тях заболяемостта през петата седмица на годината пада на 178 на 10 хил. души население. За сравнение в предходните седем дни -между 22 и 28 януари заболяемостта е била 225 на 10 хил. души население.

През последната седмица са засечени общо 115 случая на грип и ОРЗ в региона. Продължава да е най-висок броят на болните сред децата и учениците на възраст между 5 и 14 години-43 случая от всички. При бебетата до 2-годишна възраст случаите са 12, а почти по равно са болните във възрастовите граници от 15 до 29 години и от 30 до 64-годишна възраст. Най-малко остават случаите при възрастните над 65 години.

Днес изтича и срокът на обявената в региона грипна епидемия. Заради повишения брой болни в предходните седмици, здравните власти обявиха епидемия за региона от първи февруари. Наложени са противоепидемични мерки:преустановяване свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социалните институции, преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, спиране на женски и детски консултации. Като мярка е разпоредено и провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища за недопускане в тях на болни деца.

До обявяване на грина ваканция в региона не се стигна. Днес трябва да бъде решено дали мерките за епидемия ще бъдат продължени. На фона на понижаващата се заболяемост, не се очаква междусрочната ваканция, която е един ден -на 5-ти февруарис, да прерасне в грипна.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ай
    Ай Абдали
    5 -4
    12:54, 5 фев 2024
    Грипотеатъра свърши не хвана дикиш освен при редовните зомбита
  • 2
    12
    1234
    19 -2
    13:10, 5 фев 2024
    От днес до 15 февруари дават температури между 17 и 20 градуса!!!!Топлото време и връщането на децата в клас ще благприятства разпространението на вируса!!!!Една ваканция до края на седмицата ще спаси децата от болестта!!!!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини