От х:

Днес в x:

Депутат:Регулацията със светофар и кръгово по пътя между Хасково и Димитровград мирише на корупция

    Регулацията по пътя между Хасково и Димитровград край Холидей парк и Бирената фабрика бе обсъдена на заседание на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата на област Хасково. Срещата се проведе в зала „Марица“ на Областна администрация. Тя бе ръководена от областния управител на Хасково Гинка Райчева. Присъстваха представители на общините от региона и от институции, общински съветници.

    За регулацията на движението от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха обществена поръчка за монтиране на светофарна уредба с прогнозна стойност 450 000 лв. без ДДС до изграждането на кръгово кръстовище, за което не е даден срок.

    Временният началник на Областно пътно управление в Хасково инж. Соня Атанасова каза, че светофарът ще е с гъвкаво управление. Тя обаче отказа да даде повече подробности за параметрите на съоръжението.

    Гинка Райчева предположи, че в случая става дума за така наречените „умни светофари“, каквито има в цяла Европа, като те не спират превозните средства, движещи се в права посока.

    Началникът на „Пътна полиция“ главен инспектор Димо Чобанов заяви, че най-удачният вариант за регулацията е изграждане на кръгово кръстовище.

    Народният представител от „Възраждане“ Георги Георгиев каза, че в случая най-разумното решение е поставянето на мантинела, която евентуално ще струва около 5000 лева, тъй като основният трафик по пътя е между двата града. Според него светофарът ще създаде големи задръствания, особено в летните месеци, когато пътуват много румънски туристи за Гърция. Кръговото пък щяло да е предпоставка за катастрофи, каквито все още стават на това до „Язаки“. Депутатът заяви, че ще се хвърлят едни пари за светофар, като след година-две ще се дадат още пари за кръгово.

    „На мене това ми мирише на корупция и на далавера“, каза Георги Георгиев. Той беше категоричен, че по случая ще отправи въпрос към ресорния министър визирайки „това безумие, което ще се направи край Хасково“.

    Общинският съветник от „Български гласъ“ Георги Иванов каза, че е пълна глупост идеята за временен светофар. Заяви, че в областния град има големи фирми, които според него могат да изградят кръговото до лятото.

    Общинският съветник от „Ние идваме“ Марин Райчев изрази мнение, че поставянето на мантинела ще е най-адекватното временно решение до изграждането на кръгово. Според него светофарът ще причини огромна тапа, особено през лятото, когато трафикът се усилва не само от румънските туристи, но и от камиони с ечемик, преминаващи към пивоварния завод.

    По време на комисията онлайн бе включен Светослав Васев от Агенцията за безопасност на движението. Той препоръча сформиране на работна група от специалисти, която да вземе най-правилното решение.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Bl
      Blessings
      35 -11
      15:20, 30 яну 2024
      То няма как да не ти мирише на корупция, г-н Иванов при условие, че навремето ти вонеше на това.
    • 2
      Pe
      pepelanka
      21 -8
      16:42, 30 яну 2024
      абе блесинг защо се дръгнеш с Иванов иди там и си дай мнението разбирач Хасковлии хайде на ПРОТЕСТ за без СВЕТОФАР там
    • 3
      Га
      Гай Великий
      13 -8
      16:54, 30 яну 2024
      Ще помоля Дай Бъхларите да организират парти протест под наслов без нито един светофар или кръгово повече.И без това като се стопли те само протестират щото друго не могат.Едно време протестираха Борисов и Пеевски да не ги управляват пък тя каква стана
    • 4
      Къ
      Къръмджата
      10 -7
      18:12, 30 яну 2024
      Спокойно от кръговото ще има и един път да води към шоурума пълен със стари коли
    • 5
      П.
      П. Илиев
      21 -2
      20:14, 30 яну 2024
      Има просто решение, не е необходим нито светофар нито кръгово. Съществува един тесен асфалтов път от пътя за Пловдив (на 930 м от центъра на детелината) и паркинга на ритейла. Само трябва да се оправи връзката с пловдивско шосе. Който отива в ритейла от Хасково се извърта през детелината, тръгва за Пловдив и след 930 метра отбива по въпросното пътче. Не пресича никакво насрещно движение. Връща се от сегашния вход/изход на паркинга на ритейла. Който от Димитровград отива в ритейла няма проблеми. Връща се като тръгва за Хасково от вход/изхода на паркинга на ритейла, извърта се на детелината и тръгва за Димитровград. И той не пресича никакво насрещно движение. Трябва малък, бърз и евтин ремонт на въпросното пътче.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини