От х:

Днес в x:

Бабинден честваха в Узунджово

     Един от най-емоционалните женски празници в годината -Бабинден отбелязаха днес в село Узунджово. Тук традицията се спазва всяка година и жените се подготвят да почетат бабите, които помагат със съвети и често и реално на бъдещите и младите майки. Традицията бе спазена от читалище „Пенко Пенков 2013“ в автентичния й вид с цялото уважение към възрастните жени. Пред сградата на читалището най-рано се събраха самодейките, облечени в народни носии.

    Всяка година в селото се обикалят къщите, в които има новородени бебета. Узунджово е едно от най-големите села в региона на Хасково и за щастие тук детски плач се чува сравнително често.

    На днешния ден се изпълнява ритуала Подливане. В стари времена най-възрастните жени в селото изпълнявали ролята на акушерки, израждалите родилките и прерязвали пъпната връв на новороденото към неговия житейски път. Тази година символичното пресъздаване на тайнството на раждането и след това измиването на ръцете на жената, която е акуширала, бе пресъздаден в дома на малкия Матей. Момченцето е второ внуче в къщата. В ритуала се включиха неговите  бабите- Мария и Милена и майка му Милица. Младата жена показа благодарността си за помощта за това детето й да расте здраво, възпитано в духа на българските традиции и подсипа вода на най-възрастната жена от самодейките. За най-малкия член в къщата имаше подаръци и жените, които бабуваха в ритуала получиха почерпка от домакините.

    Жените от читалището пожелаха на момченцето да бъде здраво и скоро да има сестричка. Празникът продължи с почерпка, народни танци и песни.

    В страната ни 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите от  1951 година.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини