От х:

Днес в x:

Представят Националната изложба "Приятели на Морето" в Димитровград

Изображение 1 от 2
     
    Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" гостува в Димитровград.  На 18 януари в галерия "Петко Чурчулиев" ще бъдат представени наградените творби от първо до десето подновено издание на Национална изложба - биенале „Приятели на Морето“ 2004 г. -2022 г.
     
     Проектът е реализиран с финансоватаподкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитиена държавни, регионални и общински културни институти“.
     
    „Приятели на морето“ е национална обща художествена изложба на съвременна българска живопис, графика и скулптура. Тя се организира на всеки 2 години от Дружеството на бургаските художници, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и Община Бургас.
     
    Началото е поставено през далечната1968 година, като до 1970 година изложбата е ежегодна, а след това става биенале до 1984 година, когато прекъсва, за да бъде възобновено отново през 2004 година.
     
    По случай 10-то юбилейно издание на биеналето е създаден албум с наградени творби и съпътстваща го изложба. Именно тя ще може да бъде видяна  през този месец от димитровградската публика. Експозицията е  изключително разнообразна и като стилове и като автори. Представени са работи на Виолета Масларова, Ненко Токмакчиев, Атанас Хранов, Иван Бахчеванов, Иво Бистрички, Чавдар Петров, Долорес Дилова, Атанас Атанасов, Мария Алексиева, Тодор Терзиев, Милчо Талев, Васил Колев – Васило, Румен Нечев, Тодор Овчаров, Зоран Мише, Димитър Рашков, Цветослав Христов и др. Това е една малка, но представителна извадка на съвременното българско изкуство.
     
    Творбите могат да бъдат видени до 19 февруари. 
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини