От х:

Днес в x:

Блокираха парите на болницата заради пране

От МБАЛ едва успяха да заделят пари за аванс на служителите си

Сметките на хасковската многопрофилна болница са запорирани за неопределено време, съобщи управителят д-р Тодор Пандов. Причината е в неразплатени суми към фирма „ПСК и Ко“, която извършва пране и стерилизация на консумативи. „Имам доставчици, на които вися с по 1.5 млн лева и с тях имаме договорка да се отложат плащанията, но сега за едни 80 хиляди лева ми спират всичко“, вбесено коментира д-р Пандов. Запорът дойде като гръм от ясно небе, каза управителят. Той не отрече задълженията и потвърди, че ще ги плати при първа възможност, но това не бил начинът.

По неофициална информация собственикът на „ПСК и Ко“ Сево Севов е чичо на бившия управител на МБАЛ Хасково д-р Ясен Янев. В кратък телефонен разговор той потвърди, че му е известно състоянието на болницата, но си търси своите пари, според него 100 хиляди лева. Сумата била неразплатена повече от година. Бил даден срок за плащане, който не само че не бил изпълнен, но прекъснала и комуникацията с ръководството на лечебното заведение. Иначе "ПСК и Ко" била готова да отблокира сметките и при плащане на част от сумата. Каква част и от какви услуги точно са натрупани тези пари, Севов отказа да отговори и прекъсна разговора.

Скоро болницата едва ли ще може да разплаща задълженията си, след като наличните средства са стигнали едва за текущи разходи и аванс на служителите. В същото време стана ясно, че по искане на прокуратурата, държавната финансова инспекция ще проверява лечебното заведение по още 10 точки. Така започналата през януари проверка на Държавния финансов контрол ще продължи поне до юни, вместо до март, както бе предвидено.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини