От х:

Днес в x:

Училища, спортни обекти и храмове ще плащат ток колкото бита

През следващата година държавата ще компенсира редица организации за цената на тока, която надхвърля регулираната, по която плаща битът. Това решиха депутатите при гласуването на допълнителните разпореди към Закона за държавния бюджет за 2024 г., където по традиция се приемат промени в други нормативни документи.

Текстът се отнася до детски ясли, детски градини, яслени групи в детските градини, училища, детски спортни школи, читалища, молитвени домове, храмове, манастири на регистрирани вероизповедания, вписани в регистъра по Закона за вероизповеданията.

Въпросът бе повдигнат от някои от тях, най-вече храмове, след като токът поскъпна няколко пъти през лятото на 2021 г. Силно бе засегнат и бизнесът, за който бяха въведени компенсации, каквито получиха и големи предприятия, които формираха високи печалби заради високата инфлацията в цяла Европа.

Тъкмо с този аргумент депутати от различни парламентарни групи предложиха текстът, който предвижда и за догодина да има компенсации заради цена на тока, предлагаха тази възможност вече да отпадне. Министърът на финансите Асен Василев обяви, че ако е било гласувано в полза на това предложение, е щял да отпадне таванът за цените за всички индустриални производителите на ток, който е определен на 200 лв. А това означава, че всички фирми са щели да плащат цената над тази, което да отключи отново инфлацията и да постави под въпрос членството на България в еврозоната. Депутатите одобриха данъчните облекчения за отглеждане на дете, като за всяко ще може да се приспадат по 6 хил. лв. от данъчната основа. Не бе прието предложението на БСП да се вдигне тази сума. Остава възможността данъчното облекчение да бъде ползвано авансово. При ползване на данъчно облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи, е 12 хил. лв.

След спорове и намеци, че „Продължаваме промяната - Демократична България“ подкрепят това, срещу което са се борили в миналото и е било практика при днешния им партньор - ГЕРБ, депутатите подкрепиха реда за осъвременяване на договорите за пътни проекти. Така договорите със строителни фирма ще могат да се индексират при инфлация, от която съществено са увеличени цените на материалите, стоките и услугите. Общото възможно увеличение е до 50% по основния договор.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви, че за пръв път вижда такова нещо. „Вие отменяте на практика всякакви публични търгове, конкурси, преговори, защото 50% означава, че ще уредите някое предложение с най-ниска цена, която после да бъде увеличена. Отменяте директно пазарните принципи и конкуренцията. Ще печелят фирми с мними оферти и после ще се променят цените. Тук даже не пише с инфлацията на НСИ. Пълна уйдурма са тези текстове. Създават законови възможности да се краде с милиони“, заключи депутатът.

Николай Нанков от ГЕРБ, който е председател на ресорната комисия и е бивш министър, обясни, че одобрената методика, по която ще става тази компенсация на инфлацията, решава създадените вече проблеми. Преди година строителните материали поскъпнаха с около 20-25% по оценки на бранша и тогава фирмите, с които ГЕРБ в края на управлението си бе подписал договори за различни пътни проекти, поискаха парите им да бъдат индексирани. Тогава кабинетът „Петков“ отказа с аргумента, че са открити редица нарушения при тези договори и докато не се изчистят, не пожелаха да се дават още пари. „Мнението на ГЕРБ е, че не трябва да продължи тази индексация, а с тази редакция да се изчистят онези отношения, възникнали от непреодолими сили - пандемията, войната и др., и за договори, сключени преди 2024 г. Занапред рискът трябва да остане при възложителя и фирмите“, обясни той.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини