От х:

Днес в x:

На Игнажден нищо не се вади от къщата, а първият гост е най-важен

    На Игнажден започва Коледа. Започват родилните болки на майката на Христос. Затова празникът е тачен от хората от стари време та и до днес. В народното творчество този миг е претворен от старите българи в песни. А българският фолклор и до днес е жив в самодейните състави, пазен е в читалищата по градове и села.

    И в двете читалища в голямото хасковско село Узунджово самодейците винаги празнуват Игнажден. Посрещат гости с радост и в Читалище „Цвят 1898“ и в Читалище „Пенко Пенков 2013“.

    Жените от певческата група към читалище „Цвят 1898“ поканиха на гости своите приятелки от читалище „Пробуда 1913“ в с.Странско. Много е важно кой ще влезе пръв, а читалищният секретар в Странско Славка Генова е един от най-хубавите хора, които познавам, приветства гостите секретарката на читалището в Узунджово Ваня Ангелова.

    От Странско пристигнаха на гости с пити, а получиха от домакините си като подарък черковната икона на Богородица и книжката за най-голямата църква в региона „Успение Богородично“, която е едни от символите на с.Узунджово. Гостът, дори и дошъл за малко, не трябва да се пуска гладен да си ходи, гласи поверието.

    Нищо от къщата на Игнажден не се изнася, а кой гост ще влезе пръв в дома ти, кой ще е този, който ще го „полази“, определя каква ще е годината в тази къща.

    Обичаят "Полазник" представи самодейния състав от другото читалище в с.Узунджово -“П. Пенков-2013”.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини