От х:

Днес в x:

-3 °C

Здравният замминистър: Агенция ще дебне за фалшиви пациенти

Замминистър Митрев отправи тежки обвинения към болниците

Новосъздадената Агенция за медицински одит ще инспектира болниците на всеки три месеца, за да прецени дали да им се отпуснат повече пари. Това обяви здравният замминистър Валери Митрев на среща с шефове на общински болници в Харманли. „ Ако здравните заведения надхвърлят планираните за 2010-та година бюджети, ще бъдат подложени на инспекция, за да се види дали са лекували реални пациенти“ уточни Митрев. Според него публична тайна е, че досега един и същ човек е бил пациент в 7-8 лечебни заведения, което е „напомпвало“ заболеваемостта в страната.

За последните 6 години имаме ръст от 600 хиляди пациенти. Това прави

България на първо място по заболеваемост в Европа,

коментира още Митрев. Именно това прехвърляне на пациенти оказва натиск върху финансиращите институции и здравната система като цяло. На въпрос на Haskovo.net, защо контролният орган - Здравната Каса, не се е намесил, Митрев отговори, че за това е попречил политическия лобизъм. Но, че и

Касата не е създала необходимия професионален капацитет за контрол над злоупотребите.

Отсега нататък болниците ще бъдат подлагани на проверки от новосъздадената Агенция за медицински одит. Тя ще е отговорът и на воплите на болниците от орязаните тазгодишни бюджети. Ако за тримесечие здравно заведение реализира повече приходи по клинични пътеки от прогнозните, Агенцията ще го инспектира за фалшиви пациенти. Ако няма такива - ще бъдат отпуснати повече пари.

Думите му предизвикаха бурна реакция на председателя на лекарския съюз в региона д-р Динчо Генев. Управителят на харманлийската МБАЛ попита:

Откъде ще дойдат допълнителни средства при вече гласуван бюджет за здравеопазване?

Парите за здравеопазване са 821 млн. лв. с оперативния резерв. Как ще бъде надхвърлена при нужда тази лимитирана сума, попита д-р Генев.

Хора от министерството лично ще инспектират общинските болници ако те искат повече пари

Според заместник министъра обаче общинските болници живеят още в миналото, когато са лекували 5 пъти повече пациенти. При миграцията към големите градове, сега общинските лечебници нямат толкова работа. Трябва да се запази последния рубеж - областните болници.

Общинските здравни заведения просто нямат капацитета да се справят с тежките случаи

допълни Митрев. Защото нямаме лекари. От 1500 анестезиолози за миналата година, през тази имаме регистрирани само 700, даде пример заместникът на Божидар Нанев.

Спасението за малките лечебни заведения е във финансиращи програми на Европейския съюз. По линия на трансграничното сътрудничество с Гърция имало 40 млн евро за усвояване. Само три болници - в Кърджали, Смолян и Враца кандидатствали. Финансиращите програми за здравеопазване вече били отблокирани, след като правителството стартирало проекта за европейска здравна карта. Липсата й е един от греховете на предишното правителство, каза Митрев.

Пари за нови апарати вече ще има само по европейски програми

Засилена събираемост на здравните осигуровки е финансовата панацея за системата. Как дупките ще се запълнят при над 1 млн. неосигурени, замминистърът не уточни. Евентуално увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 % се очаква за 2011 година.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини