От х:

Днес в x:

Здравният замминистър: Агенция ще дебне за фалшиви пациенти

Замминистър Митрев отправи тежки обвинения към болниците

Новосъздадената Агенция за медицински одит ще инспектира болниците на всеки три месеца, за да прецени дали да им се отпуснат повече пари. Това обяви здравният замминистър Валери Митрев на среща с шефове на общински болници в Харманли. „ Ако здравните заведения надхвърлят планираните за 2010-та година бюджети, ще бъдат подложени на инспекция, за да се види дали са лекували реални пациенти“ уточни Митрев. Според него публична тайна е, че досега един и същ човек е бил пациент в 7-8 лечебни заведения, което е „напомпвало“ заболеваемостта в страната.

За последните 6 години имаме ръст от 600 хиляди пациенти. Това прави

България на първо място по заболеваемост в Европа,

коментира още Митрев. Именно това прехвърляне на пациенти оказва натиск върху финансиращите институции и здравната система като цяло. На въпрос на Haskovo.net, защо контролният орган - Здравната Каса, не се е намесил, Митрев отговори, че за това е попречил политическия лобизъм. Но, че и

Касата не е създала необходимия професионален капацитет за контрол над злоупотребите.

Отсега нататък болниците ще бъдат подлагани на проверки от новосъздадената Агенция за медицински одит. Тя ще е отговорът и на воплите на болниците от орязаните тазгодишни бюджети. Ако за тримесечие здравно заведение реализира повече приходи по клинични пътеки от прогнозните, Агенцията ще го инспектира за фалшиви пациенти. Ако няма такива - ще бъдат отпуснати повече пари.

Думите му предизвикаха бурна реакция на председателя на лекарския съюз в региона д-р Динчо Генев. Управителят на харманлийската МБАЛ попита:

Откъде ще дойдат допълнителни средства при вече гласуван бюджет за здравеопазване?

Парите за здравеопазване са 821 млн. лв. с оперативния резерв. Как ще бъде надхвърлена при нужда тази лимитирана сума, попита д-р Генев.

Хора от министерството лично ще инспектират общинските болници ако те искат повече пари

Според заместник министъра обаче общинските болници живеят още в миналото, когато са лекували 5 пъти повече пациенти. При миграцията към големите градове, сега общинските лечебници нямат толкова работа. Трябва да се запази последния рубеж - областните болници.

Общинските здравни заведения просто нямат капацитета да се справят с тежките случаи

допълни Митрев. Защото нямаме лекари. От 1500 анестезиолози за миналата година, през тази имаме регистрирани само 700, даде пример заместникът на Божидар Нанев.

Спасението за малките лечебни заведения е във финансиращи програми на Европейския съюз. По линия на трансграничното сътрудничество с Гърция имало 40 млн евро за усвояване. Само три болници - в Кърджали, Смолян и Враца кандидатствали. Финансиращите програми за здравеопазване вече били отблокирани, след като правителството стартирало проекта за европейска здравна карта. Липсата й е един от греховете на предишното правителство, каза Митрев.

Пари за нови апарати вече ще има само по европейски програми

Засилена събираемост на здравните осигуровки е финансовата панацея за системата. Как дупките ще се запълнят при над 1 млн. неосигурени, замминистърът не уточни. Евентуално увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 % се очаква за 2011 година.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини