От х:

Днес в x:

Д-р Димитрова: Един живот не струва 100 лева!

Д-р Таня Димитрова е първа сред колегите си, която поема  допълнителна смяна в спешното в Любимец.  Освен нея още 9 лекари от днес удрят рамо на екипите за неотложна помощ в малката южна община. Те са сред 25-те лекари в областта, които влизат в графиците за допълнителен труд по спешните кабинети към филиалите на ЦСПМ-Хасково. Д-р Димитрова е лекар-ординатор. Родом е от Любимец и живее в града. По трудов договор  работи в Спешното приемно отделение в Свиленград от 1997 год, към което е и кабинета по спешна помощ в Любимец.  За всяка допълнителна 12- часова смяна тя  ще получава по 100 лв. по граждански договор.

  -Д-р Димитрова, как е уредена новата схема с допълнителните дежурства?                   

-Графиците се разпределят от директора на ЦСМП в Хасково. Те обаче са направени така, че между дежурствата в Свиленград, където съм по трудов договор и тези в Любимец, да има достатъчно време за почивка.

 -Как ще се промени структурата на спешните кабинети в малките общински центрове от тук насетне? 

-Досега в Любимец за спешните случаи отговаряха петима фелдшери и пет медицински сестри. Има една линейка и втора – резервна, и петима шофьори. От 1 февруари към всеки дежурен екип вече има и лекар. Докторите няма да напускаме кабинетите по време на дежурствата си. Целта е да не се оголват спешните центрове, ако фелдшерът е с линейката на повикване, както често се е случвало до сега. Остава само медицинска сестра. Дежурящите лекари ще преценяват по-тежките случаи за откарване в близките специализирани болнични заведение. На практика ние ще сме хората, които изцяло от тук нататък поемат отговорността за реакцията на целия екип в кризистна ситуация.

- От дежурство в дежурство ще успявяте ли да се възстановявате физически и психически?

-Да. От личен опит го казвам, че въпреки стресовата служба, ще има време да се възстановяваме. Освен това не става въпрос за различна работа, нещо което не сме правили досега. Да реагираме спешно е ежедневието ни.

- Как ще отговорите на „злите езици”, които вече коментират, че  лекарите като вас, които поемат допълнителната работа, го правят само заради парите?

-Първо- това не е концерт по желание.  А  и един човешки живот  не струва 100 лева!

Интервю на Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини