От х:

Днес в x:

Децата кръшкат масово от час, връщат се за края на срока

Въпреки решителната година заради предстоящото кандидатстване във ВУЗ, зрелостниците кръшкат най масово

Редовна посещаемост на учебните занятия се наблюдава едва когато наближи края на срока. През първите месеци от учебната година много от децата пропускат часове дори и с риск семействата им да бъдат санкционирани от социалните служби с орязване на детските добавки. Това е заключението от обобщените справки на Регионална служба социално подпомагане и образователния инспекторат, след края на 1-я учебен срок.

82 деца от 76 семейства от Хасково са били наказани със спиране на детските заради 5 и повече неизвинени отсъствия. За областта данните са много по големи. Броят на трайно отсъстващите се редуцира почти наполовина през ноември-34 деца от 34 семейства и пада на 16 деца от 16 семейства за декември. По данни от образователния инспекторат, именно тогава извинените и неизвинените отсъствия намаляват стремително, като дори понякога са по-малко от януарските. През първия месец на годината обикновено върлуват епидемии от ОРЗ-та и грип и липсите от час са по-чести.

През декемврийския минимум средният брой извинени отсъствия на 12-то класник за месец е 11. Неизвинените са по 1.2 на човек. Месецът обаче е значително по-кратък заради коледните празници. Дори и така, отсъствията са внушителните 23000 извинени и близо 2 500 неизвинени за малко повече от 2000 дванадесетокласника в областта.

Ако тази статистика се съотнесе към пропорциите на социалната служба, излиза че липсите през октомври и ноемви са с 4 до 5 пъти по големи. Както може да се очаква гимназистите кръшкат от час по-често. Първолаците отсъстват по 4 пъти на ученик като почти във всички случаи става дума за разболяване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини