От х:

Днес в x:

Основната брутна заплата на шофьор в центровете за спешна помощ става 1500 лева от 1 август

Основната брутна месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Заплатата ще е в сила от 1 август. 

След договореното увеличение с 22% за работещите в спешната помощ, лекар с две специалност ще получава 3300 лева, каза още той. Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но, за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега, обясни Пенков.

С договореното увеличение - от 22%, средното увеличение на възнаграждението на лекар в центровете за спешна помощ е с 578 лева, на фелдшер или лекарски асистент – средно с 418 лева, на медицинска сестра – средно с 396 лева, на парамедик – средно с 272 лева, на санитар – средно с 225 лева, каза още Пенков.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че предложенията на синдикат "Защита" за увеличението на възнаграждения - на шофьор с 600 лева, с 500 лева на фелдшер, с 400 лева за лекари, с 330 лева на медицински сестри, са били представени на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, но не са одобрени. Сумите, предложени от синдикат "Защита", нахвърлят предоставените 30 милиона лева допълнително от държавния бюджет, посочи той. 

По-рано днес представители на синдикат "Защита" протестираха пред Министерския съвет. Заради несъгласието относно разпределението на допълнителните средства за възнаграждения, те поискаха оставката на цялото правителство. След края на протеста от синдиката заявиха, че протестните им действия ще продължат, като се очаква да бъдат в национален мащаб.

Разговорите със синдикат „Защита“ бяха дотук, каза още министър Хинков и изрази съмнението си за представителността му. Министър Хинков припомни, че е имал 4-5 срещи с представители на синдиката, на които е обяснено каква е ситуацията. Най-лесно е да се поиска и да се подава оставка, но най-трудно е да се разбере в дълбочина какъв е проблемът, каза още той в отговор на въпрос дали ще подаде оставка, както поискаха протестиращите.

В отговор на въпрос дали е възможна промяна в категорията на труд за работещите в центровете за спешна помощ, която сега е трета, министър Хинков каза, че проблемът е сериозен и изисква отношение на тристранния съвет. По думите му това е въпрос на борба.

В началото на юли Министерството на здравеопазването предложи на Министерството на труда и социалната политика да се промени категорията на труд. Тогава министър Хинков каза, че от Министерството на труда и социалната политика имат положителна нагласа за промяната, но предстои да се сформира междуведомствена работна група, която ще обсъди възможностите и сроковете. Преди месец министърът на труда и социалната политика Йорданка Шалапатова каза, че категоризирането на труда е нормативно регламентиран процес и каквато и промяна да има, трябва да бъде направена през законодателни промени. Шалапатова посочи, че работна група с експерти от двете министерства ще обсъди въпроса и ще предложи съответните промени.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини