От х:

Днес в x:

Ключово споразумение: Турция ще изнася природен газ за Унгария

Tурция за първи път ще изнася природен газ за европейска държава, която не е един от съседите ѝ - Унгария, съобщава Анадолската агенция.

Това е заложено в споразумение, постигнато между турската компания "БОТАШ" и унгарската енергийна MVM CEEnergy.

"За първи път ще изнасяме природен газ за европейска страна, която не е наша съседка", написа в социалната мрежа Х турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.

Съгласно споразумението Турция ще започне доставки на природен газ по тръбопровод до Унгария през 2024 г.

Двете страни са се договорили "за развитието на сътрудничеството за използването на силната инфраструктура за втечнен природен газ на нашата страна и съоръженията за съхранение на природен газ на двете страни в рамките на общите интереси", съобщават от "БОТАШ".

По думи на унгарския външен министър Петер Сиярто Унгария ще закупи 275 милиона кубически метра газ от Турция през пролетта и лятото на следващата година.

Сделката бе договорена по време на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Унгария вчера, а подробностите се очаква да бъдат разрабтени окончателно до края на годината, уточни Ковач. 
  
През януари Турция постигна споразумение и с България за износ на природен газ. То предвижда годишен износ на 1,5 милиарда кубически метра синьо гориво за страната ни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини