От х:

Днес в x:

"Медицински надзор" проверява спешната помощ във Враца по случая с починалото дете

Миналата вечер на пътя Враца-Криводол в катастрофа загина тригодишно дете, а двама пътници пострадаха. Автомобилът е бил управляван от 20-годишен жител на село Нефела. 

Назначена е проверка в Центъра за спешна медицинска помощ - Враца във връзка със случая. Тя ще се извърши от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По-рано днес от МВР съобщиха, че лекарката, отишла на сигнала за катастрофата във Враца, е с положителен тест за употреба на алкохол. 

Окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков потвърди за БТА, че му е докладвано за положителната проба за алкохол на лекарката. Това е дисциплинарно нарушение и е от компетентността на директора на "Спешна помощ" във Враца, той ще реши дали да наложи дисциплинарно наказание, коментира той. Образувано е досъдебно производство за пътнотранспортното произшествие.

Окръжна прокуратура – Враца ръководи разследване по образувано досъдебно производство за нарушаване на правила за движение при управление на моторно превозно средство с причиняване на смърт на дете и телесни повреди на повече от едно лице, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата е установила, че вечерта на 10 януари т.г. на път от Враца за гр. Криводол се движел лек автомобил „Пежо“, управляван от К.Й. (на 20 години). Около 18:50 ч. превозното средство самокатастрофирало, като излязло извън пътното платно и се обърнало.

Вследствие на инцидента била причинена смърт на возещото се на задната седалка дете - 3-годишния Б.Д. Майка му – Р.Д. (на 21 години) е била транспортирана в болнично заведение в тежко състояние, за живота ѝ има опасност. Пострадал е и пътуващият на предната седалка Б.Д. (на 23 години).

След получен сигнал за пътен инцидент пристигнали полицейските служители и извършили оглед на местопроизшествието.

По първоначални данни причината за ПТП е нарушаване на правилата за движение по пътищата, уточняват от прокуратурата.

Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и наркотици с отрицателен резултат. Назначена е съдебномедицинска експертиза. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на автотехническа експертиза.

По повод публикации в медиите, засягащи действията на служителите от екипа за спешна медицинска помощ и недоволството, изразено от страна на близките на пострадалите в пътния инцидент, Окръжна прокуратура – Враца възложи извършване на проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Тя следва да установи спазване на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Според публикации пред Спешния център във Враца е възникнало напрежение, тъй като роднините не са знаели дали детето е починало. Близки на починалото дете твърдят, че една от лекарките е била пияна.

Според директора на ЦСМП детето е починало още преди да пристигне екипът. Линейката е пристигнала първа, а след това е бил подаден сигнал за пострадалата майка и е тръгнала втора линейка. 

На брифинг в Министерския съвет по-рано министърът на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че не разполага с официална информация за алкохолната проба на лекарката.

Очакват се резултатите от аутопсията на детето, които ще внесат яснота къде е настъпила смъртта и дали е било възможно да бъде спасено от медиците, както твърдят близките на семейството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини