От х:

Днес в x:

Съдът остави в ареста издирвания британец

Окръжният съд в Плевен остави за постоянно в ареста британеца Дейвид Майкъл Бодил, който вчера бе задържан в село Любеново, община Никопол. Той е издирван от властите в Обединеното кралство за извършено престъпление по член 4 от Закона за взривните вещества от 1883 г. – приготовление и притежаване на експлозиви при подозрителни обстоятелства, което е престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс на Република България. За това престъпление законът във Великобритания предвижда доживотен затвор. 

За разглеждането на мярката в Окръжния съд в Плевен на Дейвид Бодил е определен служебен адвокат. 

В хода на заседанието стана ясно, че заповедта за задържане на Бодил е издадена на 28 декември 2022 г. от районен съдия в магистратски съд в Уестмистър, Лондон. 28-годишният мъж е напуснал родината си и на 19 ноември 2022 г. е пристигнал в България.

От изложената по време на заседанието информация стана ясно, че при претърсване на жилището на Бодил във Великобритания на 2 март 2020 г. са открити значителни количества вещества, както и рецепти за взривни смеси, които били ръчно написани и съхранени в електронен вариант. Според експерти намерените вещества са съставни елементи за приготовлението на взривни смеси, включително и на т.нар. черен барут. 

Пред съда в Плевен британецът каза, че намерените в дома му материали са част от неговото хоби и не е имал намерение да наранява някого. 

В мотивите за вземане на най-тежката мярка за неотклонение съдията-докладчик по делото посочи, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че Бодил е извършил престъпление, което се наказва с доживотен затвор. Освен това, след извършване на деянието той е напуснал Обединеното Кралство и се е укривал в село Любеново. Тези обстоятелства, както и това, че няма настоящ и постоянен адрес в България, са в състояние да го мотивират да се укрие и да осуети предприетото спрямо него наказателно преследване, ако бъде взета по-лека мярка за неотклонение. 

Определението на Окръжния съд в Плевен подлежи на обжалване в тридневен срок, считано от днес пред Апелативния съд във Велико Търново.

В края на днешното заседание бе съобщено, че утре ще се проведе заседание по искането за екстрадирането на Дейвид Бодил.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини