От х:

Днес в x:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са фаворитите.

Почти всеки четвърти човек в трудоспособна възраст иска да работи в чужбина. Ето кои са най-популярните страни и градове за работа в света.

Почти всеки четвърти обмисля възможността за преместване в чужда държава с цел работа. Данните са от ново проучване, проведено сред хора в трудоспособна възраст, и показват и друго: 23% от хората търсят активно работа в чужбина. А сред онези на възраст между 20 и 30 години дори 32% - почти всеки трети от тази възрастова група е готов да живее и работи в друга държава. Делът на участниците в допитването, които имат завършено висше образование, е 24%.

Проучването е проведено от Stepstone - глобален германски портал за набиране на персонал, съвместно с Boston Consulting Group и международната асоциация на сайтовете за наемане на служители The Network. За него са били интервюирани 150 000 служители в 185 държави.

Най-търсени са големите англоговорящи страни

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна. Австралия, която през 2014 при подобно проучване заемаше седмото място, тази година се изкачва до върха на класацията по популярност. На второ място отново са САЩ, следвани от Канада и Великобритания, която си връща четвъртото място след като (вероятно заради Брекзит) беше паднала в проучванията през 2018 и 2020 до пета позиция.

САЩ са на второ място. А Ню Йорк е на пето място от градовете.    Снимка: Markus Mainka/picture alliance

Първата неанглоезична страна и най-популярната страна от ЕС в новата класация е Германия. Тя заема 5 място. Същевременно обаче това е най-лошият резултат за Федералната република през последното десетилетие, която през 2018 дори заемаше 2-рото място след САЩ.

Тази година на шеста позиция е Япония, която преди изобщо не влизаше в Топ 10 на най-желаните за работа страни. Местата от седмо до десето се заемат от Швейцария, Сингапур, Франция и Испания.

Така в Топ 10 на най-популярните страни за работа влизат пет държави от Европа (три от които са членки на ЕС), три от Азиатско-тихоокеанския регион и две от Северна Америка. Извън първата десятка вече са Италия, Швеция и Нова Зеландия, които в предишни години са попадали в топ 10.

Берлин е веднага след Ню Йорк

Проучването дава отговор и на въпроса кои са най-желаните от чужденци градове за работа. На първо място е Лондон, следван от Амстердам, Дубай, Абу Даби и Ню Йорк.

На шесто място анкетираните поставят Берлин. Изглежда популярността на Германия сред потенциалните трудови мигранти се дължи до голяма степен именно на привлекателността на нейната столица и най-голям град. В същото време Франкфурт на Майн, финансовата и банковата столица на Федералната република, е поставен едва на 40-о място, следван от града с най-скъпите жилища и наеми в Германия - баварската столица Мюнхен.

С какво привлича Германия?

Участниците в допитването обясняват така причините, които ги теглят към Германия: привлекателни предложения за работа (посочени от 74%), високо качество на живот (61%), безопасност и стабилност (49%), благоприятно съотношение между заплата и разходи за живот (48%).

Германия и най-вече Берлин са сред най-популярните дестинации  Снимка: Schoening/picture alliance

По-несъществена роля за потенциалните кандидати за работа в Германия играят например иновативният потенциал на Федералната република и нивото на цифровизация в страната (36%), както и германското здравеопазване (34%). Гостоприемството на германското общество, неговата толерантност и отвореност към хората от други региони на света, се смята за важен положителен фактор от 30% от анкетираните, а 29% посочват като аргумент добрите условия за семейства с деца.

Германия и германците: кой идва тук и къде отиват те?

Германия е най-популярна сред потенциалните трудови мигранти в Босна и Херцеговина и Турция, което вероятно до голяма степен се дължи на факта, че местните жители на тези страни вече са формирали големи диаспори в Германия. Сред хората в Пакистан, Унгария и Гана също се проявява особено желание за работа в Германия.

В същото време самите германци не са много склонни да напускат страната си, за да работят в чужбина. При 23 процента средна стойност за света само 7% от германците проучват възможностите за работа в друга държава. Сред германските младежи 10 процента биха били склонни да си търсят работя в чужбина - при средна стойност за света от 32 процента.

Но ако въобще германците обмислят възможността за преместване в друга държава заради работата, то предпочитанията им категорично падат върху европейски страни и най-вече върху немскоговорящи такива. Затова Швейцария и Австрия са особено популярни сред потенциалните трудови мигранти от Германия. На трето и четвърто място се нареждат съответно САЩ и Испания. Тук е важно да уточним, че германските граждани не се нуждаят от никакви разрешения за работа в страните от ЕС.

Къде има най-много желаещи да работят в чужбина?

Като цяло най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана - там 74% от анкетираните са заявили, че активно мислят за работа в чужбина. Всеки втори индиец (54%) също обмисля вероятността за напускане на страната с цел работа в чужбина, а в Турция такива планове кроят 35% от хората.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини