От х:

Днес в x:

Отказват помощи за ученици заради непостоянното им пребиваване в страната

Непостоянното им пребиваване в страната. Това е най-честият мотив с който от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Хасково е направен отказ за отпускане на помощ за ученици, записани в първи клас, продължаващи обучението си в във втори, трети и четвърти клас, и такива, които са продължили да ходят на училище в осми клас.

На 15 октомври срокът за подаване на заявления- декларации за отпускане на еднократната помощ изтече. Размерът й е 300 лв. и се изплаща на два транша -по 150 лв. след одобряване за получаването и в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Помощта се отпуска независимо от дохода на семейството и при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Подадените заявления в социалната служба в Хасково са общо 7652. Отказите са 42, а 11 от документите са все още в обработка, обясни Сийка Гелева, която е директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Хасково.

Приключването  на още един срок за кандидатстване за социално подпомагане предстои през този месец. До 31 октомври се подават заявленията за отпускане на средства за предстоящия отоплителен сезон.

Близо 15 693 са подадените заявления за получаване на помощ за отопление. Данните са към 14 октомври, шест дни преди последният срок за заявяване на целевата помощ да изтече.

Анализът до момента сочи, че исканията вече надвишават броя от миналогодишните заявления. При отказите, които за тази сесия по подаване на заявления до момента са 2952, ръстът е при миналогодишните. В процес на обработка преди крайния срок -са 1544 заявления.

През миналата година размерът на помощта на помощта беше 523,55 лв., а за този отоплителен сезон е 546,95 лева, припомни Сийка Гелева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини