От х:

Днес в x:

Бабата на Милко Калайджиев черпи с малеби за 100-годишен юбилей

Червено винце и чаша ароматно кафе са част от ежедневието на столетницата баба Анастасия Тенева. Най-възрастната жена в цялата околност на Свиленград е позната на всички като бабата на Милко Калайджиев.

Баба Шинка навършва на 21-и януари точно век.

Тя е от род на преселници от Беломорска Тракия. За младостта си спомня, че най-голямата й мечта била да се научи да бродира и шие. Когато навършила  15 години, успяла да звърши курс „бяла бродерия”. Харесвало й също да тъче и плете. Много от  ръкоделията си е подарила, а други красят дома й и досега. Друго от хобитата на вече беловласата столетница било да отглежда саксийни цветя. Навремето имала над 100 вида растения. Движение и ходене пеш всеки ден е рецептата на баба Анастасия за дълголетие. И досега не ползва бастун и ходи сама до магазина.

През всичките 100 години, които са легнали на плещите й, не се е лишавала от нищо. Човек да си хапва и пийва, каквото му душа иска, но да не прекалява, съветва дълголетницата. Тя не помни да е боледувала. Казва, че най-голямото богатство в живота й са децата. Стогодишния си рожден ден баба Шинка посреща в пълна къща с челяд. Има две деца, радва се на 4 внуци, 10 правнуци и 2 праправнуци.

Много се гордее с гласовития си наследник Милко Калайджиев и доскоро не пропускала негов концерт в Свиленград.

Освен от песни обаче се интересува и от обществения живот. През деня слуша радиоточката, а вечер задължително гледа новините.

Вековния си юбилей беловласата жена посреща с усмивка и два дни черпи с торта и с прочутото свиленградско малеби.

Обградена от многобройното си семейство, родената през далечната 1910 година баба Шинка приема с охота подаръците за  рождения си ден.

Петя Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини