От х:

Днес в x:

Земеделци блокираха пътя между Хасково и Димитровград в знак на протест

    Земеделци блокираха пътя между Хасково и Димитровград в знак на протест. Недоволството им е срещу разрешения отново от депутатите внос на украински селскостопански стоки.

    Блокадата започна в 10 часа днес като много от протестиращите се бяха събрали край Бирената фабрика. Включиха се представители на целия земеделски бранш – от 26 организации, които имат Инициативен комитет, каза Станислав Стоянов - председател на хасковското Сдружение на зърнопоризводителите. Той поясни, че сред протестиращите са овцевъди, козевъди, говедовъди, организации за разплодните животни, пчелари, Фермерския институт за жените, зърнопроизводители, Съюза на кооперациите, Националното сдружение на превозвачите на насипни товари, Асоциацията на българските търговци, производителите, вносители и превозвачи на горива.

    Недоволстващите настояват да се забрани вноса на пшеница, рапица, слънчоглед, царевица. Да се забрани вносът на кондензирано мляко, сухо мляко, млечни продукти, месни продукти, мед, замразени плодове.

    Председателят на Обединени български животновъди Бойко Синапов каза, че акцентът на целия земеделски сектор е да се защити българското производство. „Ако не защитим българското производство, българските земеделски производители получават голям шамар с вносните нискокачествени храни, нискокачествени зърна. Виждате, че зърното от Украйна, което се наглася в момента е с много тежки метали. Казват, че ще го вкарат за фуражи. Ние нали произвеждаме мляко, което отива за консумация от нашия народ. Това просто трябва да бъде прекратено. На управляващите трябва да им е ясно – ние като земеделци искаме да работим и нашият потребител да консумира чиста храна“, заяви Синапов. Той поясни, че хората от целия земеделски сектор са единни и този път ще устояват интересите си докрай, защото в момента вносът влиза без мита, намалени са транспортните разходи, а и Европейската комисия е гласувала 1 млрд. евро за земеделските производители в Украйна. „Какво се случва в България с нас? Ние сме забравени и това трябва да бъде прекратено“, категоричен е Бойко Синапов.

    Той и Станислав Стоянов заявиха, че петте искания на бранша трябва да бъдат изпълнени.

    Подобни протести имаше и на други пътни отсечки в страната, включително и по пътя Свиленград – Пловдив. Блокадите бяха предвидени до 12 часа днес, като през половин час да се пропуска потока от коли.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Бр
      Бре
      77 -40
      12:11, 18 сеп 2023
      До този момент няма нито една проба на украинско зърно с тежки метали или радиоактивност. Повтарям- нито една. В района на Хасково хлебна пшеница не се произвежда. Без куп добавки пекарно брашно не става.
      Като са на загуба- да затварят. Тези трактори всичките са със субсидии. И пак недоволни. Обиколете мелниците и фурните. Половината жито и брашно е нелегално. Фабриката за олио зад Химмаш..... Айде моля ви се. Трактористи!
      • Тр
        Тракторист Терорист
        32 -25
        12:53, 18 сеп 2023
        Така са ти казали или на това искаш да се вярва.Защото напоследък излезнаха доста кирливи ризи на тия дето се кланяте заедно с Орхана по горе.Но народа е прост и си заслужава клоуните и слугите им
      • Гр
        гражданин
        21 -6
        14:38, 18 сеп 2023
        Данните са от лабораторията която твърдеше че има чума по овцете!!!!!!
      • Йо
        Йордан
        2 -2
        22:34, 18 сеп 2023
        Тази фабрика не работи от 10 години
    • 2
      Даже лъжат хората, че житото се продавало на незнам какви си цени и ги цакат при заплащане на рентата. Да идат в Гърция или друга държава в европейския съюз и да видят дали ще им мине номера! Хайде .......... да ви....
      Се невиди!
    • 3
      Ян
      Янко
      56 -13
      13:14, 18 сеп 2023
      Като гледате снимките случайно да виждате някой изпосталял зърнопроизводител който да не е с наднормено тегло?
    • 4
      Всичко това е организирано от едрите зърнари. Без тяхното съгласие не може да се предприеме нищо. А те почти всички са червени мекерета и по нареждане от Радев искат да свалят правителството. Това е истината.
      • Та
        Така
        36 -20
        13:35, 18 сеп 2023
        То пък едно правителство
      • Ха
        Хасковлия
        19 -11
        13:43, 18 сеп 2023
        Напротив! Бойко и ДПС ги глати!!! Изпартиха ги да всяват недоволство!
    • 5
      Ро
      Роко
      37 -12
      14:23, 18 сеп 2023
      Защо още ядем скъп хляб защо още млякото държи цена,нека да отворят пазарите да има конкуренция народа изнемогва защо трябва постоянно да смучат пари от държавата Господата Трактористи,да не са доволни връщайте тракторите язаки работа бол,защо трябва да пречат на гражданите тръгнал сутрин рано да не може да се прибере всеки има семейство.Ако ви е тежко идете блокирайте парламента да не могат да излазят депутатите,вие ги избрахте
      • Го
        Голяма заблуденост
        35 -5
        14:46, 18 сеп 2023
        Голяма заблуденост.Проблема не е в производителите проблема е е тарикатите прекупвачи.Сега точно тия тарикати искат да се докоснат до евтино украинско зърно.А иначе цената на нищо няма да падне.Просто няколко фирми близки до властта ще се уядат.
    • 6
      Ам
      аман от червени боклуци
      30 -21
      14:36, 18 сеп 2023
      Ама като ви даваха пари от Европа не ревахтете, ама сега ....
      От Москва ли ви дават пари сега за да ревете?
      • До
        Дон Педро
        14 -10
        14:49, 18 сеп 2023
        Те тия дето взеха парите от Европа не стачкуват.Ма на зомби домократ простака какво да разправяш.Не него и платката като не му става пак Путин му е виновен
      • Ех
        ех тая Русия
        17 -16
        16:13, 18 сеп 2023
        Ами Путин е виновен та, кой друг да е? Кой започна тази война и най вече ЗАЩО ? Ама комплекси .......... искал да го уважават , идиот !!! обърка целия свят.Защо сега Европа да ви е виновна? Виновен ви е Путин !!!
    • 7
      Съгласно Европейски регламент зърното от Украйна не подлежи на контрол, както и това, което по документи е румънско. Щом по документи всичко е наред, зърното влиза в България без никакъв контрол. Евентуално, при съмнение се изследва зърното, което вече е влязло в складовете на българските фирми във вътрешността на страната. Това каза днес представителят на Българската агенция по безопасност на храните, която е изцяло под контрола на сглобката.
      Сетете се дали българските фирми имат интерес да излезе резултат от изследване, който ще доведе до унищожаване на току що купеното от тях украинско зърно.
      ТОЛКОВА ЗА БЛЯ БЛЯ ПРОВЕРКИТЕ
    • 8
      Не
      Непукиста
      0 0
      01:02, 21 сеп 2023
      Цялата работа е да падне правителството и България да не влезне в Шенген и да не приеме еврото.
      На никой не му дреме кво ще ядете!
      Да има избори, Радев резидента да управлява, България да се насочи курс към пе.де.ра.сия.
      Тогава ще видите субсидии през крив макарон.
      А иначе тука в коментарите пълно с червени продажници копейки.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини