От х:

Днес в x:

9 °C

50 хиляди неимунизирани срещу морбили в областта. Спешно искаме още ваксини

Сестра Снежана Куршумова имунизира 3 годишната Анжела

49 453 са не имунизираните срещу морбили жители на хасковска област. Това е сериозен процент спрямо общото население на областта-305 хиляди 825 души. Заради това епидемиолозите от Регионалната здравна инспекция отправиха молба до правителството за допълнителни ваксини в случай, че заболяването се разпространи из областта. От София са обещали допълнителните дози да дойдат най-късно до края на февруари.

 Засега са констатирани 15 случая, всички концентрирани в община Тополовград. Шарката тип „морбили“ има 100% -ов контагиозен индекс. Тоест, заразява ви на 100 % при контакт с болен, ако не сте имунизиран. За разлика от другите шарки, болестта протича изключително остро. В някои случаи води до смърт. Започва точно като грип, с отличителна черта обилно сълзене на очите. Това обаче се наблюдава и при други заболявания. Инкубационния период е цели две седмици през което болният е силно заразен без да има обрив, който да легитимира шарката. После болестта „избива“ зад ушите, бузите се зачервяват, а от вътрешната страна на бузата се появява бял триъгълник, поясни д-р Светлана Узунова от здравната инспекция.

Спешно съвещание събра представители на здравната инспекция, районния център по здравеопазване, общо практикуващи лекари и специалисти от болничната помощ, на което бе дебатиран план за действие в случай на епидемия. На личните лекари бе препоръчано повишено внимание за симптоми на болестта. При 3 хиляди случаи на морбили в страната, болестта лесно може да „прескочи“ от другаде.

Други родители чакаха редът си пред имунизационния кабинет в бившата първа поликлиника

Още от 1992-ра година у нас се поставя изключително ефективната комбинирана ваксина срещу Морбили, Паротит и Рубеола. Ваксината е безплатна, но не можем насила да имунизираме тези които не искат, призна главния епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Другата част от неимунизирания контингент е лицата без личен лекар, предимно сред ромските общности. Предвид реалната опасност от епидемия, лекарите препоръчват незабавна имунизация, без значение от възрастта. Част от родителите вече пристъпиха към нея/ виж снимките/

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини