От х:

Днес в x:

50 хиляди неимунизирани срещу морбили в областта. Спешно искаме още ваксини

Сестра Снежана Куршумова имунизира 3 годишната Анжела

49 453 са не имунизираните срещу морбили жители на хасковска област. Това е сериозен процент спрямо общото население на областта-305 хиляди 825 души. Заради това епидемиолозите от Регионалната здравна инспекция отправиха молба до правителството за допълнителни ваксини в случай, че заболяването се разпространи из областта. От София са обещали допълнителните дози да дойдат най-късно до края на февруари.

 Засега са констатирани 15 случая, всички концентрирани в община Тополовград. Шарката тип „морбили“ има 100% -ов контагиозен индекс. Тоест, заразява ви на 100 % при контакт с болен, ако не сте имунизиран. За разлика от другите шарки, болестта протича изключително остро. В някои случаи води до смърт. Започва точно като грип, с отличителна черта обилно сълзене на очите. Това обаче се наблюдава и при други заболявания. Инкубационния период е цели две седмици през което болният е силно заразен без да има обрив, който да легитимира шарката. После болестта „избива“ зад ушите, бузите се зачервяват, а от вътрешната страна на бузата се появява бял триъгълник, поясни д-р Светлана Узунова от здравната инспекция.

Спешно съвещание събра представители на здравната инспекция, районния център по здравеопазване, общо практикуващи лекари и специалисти от болничната помощ, на което бе дебатиран план за действие в случай на епидемия. На личните лекари бе препоръчано повишено внимание за симптоми на болестта. При 3 хиляди случаи на морбили в страната, болестта лесно може да „прескочи“ от другаде.

Други родители чакаха редът си пред имунизационния кабинет в бившата първа поликлиника

Още от 1992-ра година у нас се поставя изключително ефективната комбинирана ваксина срещу Морбили, Паротит и Рубеола. Ваксината е безплатна, но не можем насила да имунизираме тези които не искат, призна главния епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Другата част от неимунизирания контингент е лицата без личен лекар, предимно сред ромските общности. Предвид реалната опасност от епидемия, лекарите препоръчват незабавна имунизация, без значение от възрастта. Част от родителите вече пристъпиха към нея/ виж снимките/

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини