От х:

Днес в x:

Съдът спира работа. След 4 години пуснаха водата на Тракиец. Преглед на регионалния печат

„Съдът спира работа” предупреждава във водещо заглавие вестник „Хасковска Марица”. Причината е че няма законни съдебни състави в районните съдилища. По закон, наказателно дело предвиждащо над 5 години затвор, винаги трябва да се гледа от съдия и поне двама съдебни заседатели. Съдебните заседатели се избират за срок от 5 години. Миналата година мандатът на старите заседатели изтекъл. Общинските съвети гласуват нови и ги предоставят на Окръжния съд. От там трябва да изпратят списъците с одобрените имена на районните съдилища. Тук обаче някъде се къса нишката, защото това не е направено. Така наказателни дела с предвиждано 5 и повече години лишаване от свобода трябва да се отлагат. Само в Димитровград се канят да провеждат такива дела, но със старите заседатели, до пристигането на новите. Това обаче не било съвсем законно, коментира „Марица” в информацията развита на страница 3-та.

„Митницата плаща 2300 за изгорял автомобил” Толкова струва в евро колата на свиленградчанин, който осъдил държавата ни в Страсбург. Возилото му било конфискувано на границата, после изгоряло в мистериозен пожар, който между другото затрил и архивът на свиленградската митница. Сега страната ни трябва да му възстанови стойността на автомобила плюс разноските по делото. В статията се нищят и продължаващите кадрови рокади на границата.

„Превозвачи на война с таксиджии” От днес цената на автобусния билет до Димитровград пада наполовина в опит на легитимните превозвачи да преборят нелегалните таксита които им крадът хляба.

„15-ти подкуп отказа Андон Димитров” Честния полицай от Баните е почетен с 15-тина реда на страница първа. В негова чест има и редакционен коментар със заглавие "Ефектът стана дефект". Лайтмотив: МВР представя нещата така сякаш шофьорите на пътя повсеместно раздават подкупи а САМО Андон Димитров ги отказва. Значи останалите прибират пари. Честността не е от най-присъщите качества на българина, още по-малко на полицая. Значи си честен, когато ти е за първи път, но на 15-я вече си дефектен? Много странна логика. А. Димитров е пример. А примерите могат да бъдат само единични, иначе не биха били такива.

„Бойкотират Харманли за боклука” водещо на страница 2-ра. Тоест, само община Минерални бани тръгнала да си дава сметта на харманлийското депо за отпадъци. Свиленград например решил да купи машина за пресоване на отпадъци, която излиза в пъти по евтино от курсовете на боклукчийските коли до Харманли. Пък и местното депо още работило. Но от друга страна има заповед на Регионалната екоинспекция, сметта на областта да се извозва до Харманли и Гарваново.

На страница 4-та-обширен материал на тема: Общинската 2009.

Милионен проект, дела и гласуване по инерция. Кратко, точно и ясно.

Нищо интересно на спортна страница.

„След 4 години режим, Тракиец с вода” , водещо заглавие във вестник „Новинар Юг” Селото което се намира до най-големия язовир в областта е във воден режим от 2005-та година. Тогава подаването на вода от язовира бе спряно заради завишено съдържание на манган. До сега институциите се туткаха, а хората страдаха от безводие макари нагазили във вода, образно казано. Новото ръководство на ВиК решило проблемът за дни. В края на миналата година дренирали основния кладенец на селото, пуснали допълнителни тръби и докарали водата в чешмите. Какво правеше 4 години старото ВиК, може всеки да си отговори сам, по различните степени на нецензурното.

„Себахтин тръгва срещу наглите таксита днес” " Арда тур" вози до Димитровград за левче. Очаква се към мярката да се присъединят и другите фирми по линията Хасково- Димитровград, „Тракия” и „Чавдаров”Промоцията щяла да бъде за неограничено време, кани се Исмаил и продължава: ”Ако такситата свалят цената от 2 на 1 лев, аз ще сваля на 50 стотинки” А така. Да видим, кой ще издържи. Голямата печалба ще е за пътниците между двата града.

„Докторка загробила болница на прокурор” Заглавие над главата във вестник „Новинар Юг”. Доктор Иванка Дончева, която докара на симеоновградската специализирана болница за лечение на вътрешни болести, дългове от 150 хиляди лева, е дадена на прокуратурата по сигнал на адвокат Димо Стоянов, който обслужва юридически община Симеоновград. Има само един малък проблем-д-р Дончева е „някъде из Европа”. Можем да предположим че и парите са някъде там, а в Симеоновград са останали балъците.

Друга една лечебница на последно издихание, Ивайловградската, иска да стане защитено лечебно заведение. Тоест независимо от приходите си, да се запази като болница, защото иначе ивайловградчани трябва да пътуват 180 км до Хасково ако трябва да бъдат хоспитализирани. Засега обаче болницата е сключила само една клинична пътека и се превръща във финансова черна дупка.

„Литекс брои 3 бона за Колодрума” водещо на спортна. Не че ще го купува, там ще води подготовката си. Кметът на Стамболово Маджид Мандаджъ пък гарантирал че общината ще финансира местния футболен отбор, за успешното му участие във В група. Там е и Хасково, ама нито участието му е успешно, нито тукашната община гарантира каквото и да е . В Стамболово кризата ще бъде преглътната по леко-там си имат вино (прочутото мерло) и зрелища.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини