От х:

Днес в x:

Започна разчистването на терена около гробницата край с.Текето

    ​Започна разчистването на терена около могилата край хасковското село Текето, в която се очаква да има тракийски некропол със стенописи.

    Два дни вече на терен работят местни хора, а днес на място разчиства и тежка техника от Общинското предприятие „Екопрогрес“. Тази логистика е много важна и необходима, защото е първата крачка към изпълнението на крайната цел-разкриването на гробницата, за която се смята, че ще е не по-малко красива от тези край Казанлък и село Александрово.

    Община Хасково пое ангажимент да помага и спрямо възможностите ни в този момент го изпълняваме, коментира заместник-кметът Мария Вълчева.
    За организацията на работата отговаря лично кметът на с. Текето Хайрула Хайрула. Местните хора, за част от които стана ясно, че и друг път са участвали в археологически разкопки като помагачи, новината, че започва да се работи по терена е много добра. Хората са въодушевени и обещават, че ще помагат с каквото могат, а когато дойде време за същинската работа също ще се включат в помощ на археолозите. На място дейностите се контролират от археолозите от РИМ-Хасково Стайко Стайков и Данаил Огнянов, част от екипа на доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН, който води експедицията.

    Теренът трябва да се разчисти идеално, за да се започне геофизичното проучване, обясни Данаил Огнянов. В този смисъл помощта и логистиката в момента, с която се включва община Хасково, е много важно начало.

    Геофизичното проучване ще се концентрира основно на север по могилата. При първоначалните огледи през миналата есен екипът археолози успява да проникнат през един от иманярските изкопи по нея и така всъщност събира доказателства, че може да се очаква ценна находка под земята. Намерени са фрагменти от каменни блокове от туф скала, която не е с местен произход и по тях личат следи от обработка, а също и изписани късове. 

    Набезите на иманярите личат на много места върху повърхността. Ако може да се говори за добра новина в този случай, то това, че са копали на ръка, е не с техника, се посочва като такава от специалистите. Това означава, че е по-вероятно да няма много поражения по стените на гробницата и има голям шанс да са запазени стенописите.

    Районът е много посещаван заради Тюрбето на Осман баба, което е срещу мястото на бъдещото проучване. Ако гробницата, по която работят доц. Нехризов и екипът му бъде разкрита, това ще обогати още повече района, като туристическа дестинация. Но и наоколо, накъдето и да погледнеш има възвишения. Известните за местните като Малкия асар и Големия асар могили крият в недрата си гробници около тях има и наличие на крепост. Те обаче също не са проучени от изследователите, но пък иманярите отдавна са минали. Местните легенди разказват, че десетилетия наред в района са вадени златни съкровища, които обаче отдавна са изнесени зад граница.

    „Нищо от това, което виждаме наоколо не е случайно. Но не е и проучено. В района има още могили, някои от които, за съжаление, са разрушени от иманярите, където е копано по тях с техника. Затова е много важно да започне проучването на могилата, на която се намираме, за да бъде спасено за поколенията едно богатство от земите на траките, което ще ни разкаже още за техния бит, култура и умения“, категоричен е археологът Данаил Огнянов.

    Теренното разчистване е първа крачка, следват геофизиката и не по-малко важното укрепване на входа на гробницата и консервацията на обекта. Затова обаче засега няма осигурени средства. Има уверение от Министерството на културата, че проучвателна дейност край Текето ще бъде финансирана, но през средствата, заделени като резерв от общия бюджет за проучвания. Но апелът на д-р Нехризов за помощ към обществеността беше чут и доста граждани и фирми се включиха в събирането на средства за гробницата по обявената дарителска кампания под шапката на Регионалния исторически музей в Хасково.

    25582 лв. е сумата по сметката към 4-ти август. Тази сума ще бъде използвана след проучвателна дейност и достигането до входа на гробницата, когато ще е необходимо за запазването му бъде изградена защитната сграда. Цялата сума, необходима за качествено изпълнение на тази дейност, е в размер на около 45 хил. лева.

    Красимира Славова

    Дарителска кампания за набиране на средства за спасително проучване на новооткрита тракийска гробница със стенописи близо до с.Текето, община Хасково
     

    BIG: RZBBBGSF

    BG64RZBB91553120056106
    Титуляр: РИМ-Хасково

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      И
      И
      3 -9
      16:16, 10 авг 2023
      Изперете и някой друг милион и това ще е ... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини