От х:

Днес в x:

Започват разкопките на тракийската гробницата край с.Текето

    Разкопките на тракийската гробница край хасковското село Текето започват. От понеделник екипът, воден от доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН ще работи на терен.

    След като община Хасково помогна с логистиката по разчистване на мястото, където се намира некропола, следващата стъпка е геофизичното проучване. Целта е да се открие входа на гробницата, която се очаква да е със стенописи по намерените при първоначалните огледи от археолозите остатъци край нея от иманярските набези.

    Сумата, която е необходима за предстоящото сега проучване и последващото укрепване на входа консервацията на обекта, е осигурена от Министерството на културата, но под тази, за която е кандидатствано, съобщи доц.Нехризов. Около 50 хил.лв. са отпуснати на екипа, а договорът е подписан миналия четвъртък. Заради по-малкото средства, предоставени от държавата, ръководителят на екипа посочи, че ще се използва сумата, събрана по дарителската сметка по обявената от него кампания през април. Десетки дарители от региона и страната се включват в помощ на археолозите за разкриването на една от древните ценности на Хасковския край. Събраната сума от дарителите до момента е 26002 лв.

    Тази помощ е безценна и точно, когато имаме нужда, за да можем да съхраним обекта до следващите етапи на проучване, ще е много от полза, коментира доц. Нехризов. Изследователят посочи, че ще е благодарен и на помощ от местните фирми за осигуряване на необходимите материали по изграждане на защитната стена на входа на некропола, когато се достигне до него.

    Зам.научен ръководител на експедицията ще е тракологът д-р Димитър Байраковц. В екипа са и  археолозите от РИМ-Хасково Стайко Стайков и Данаил Огнянов.

    Дарителска кампания за набиране на средства за спасително проучване на новооткрита тракийска гробница със стенописи близо до с.Текето, община Хасково

    BIG: RZBBBGSF

    BG64RZBB91553120056106

    Титуляр: РИМ-Хасково

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини