От х:

Днес в x:

Дарителска кампания за спасително проучване на тракийска гробница със стенописи край Хасково

    На няколко километра от областният център Хасково се крие едно от културно-историческите чудеса на България. Според първоначалните проучвания на учените изследователи под една от могилите край с.Текето се очаква да излезе тракийска гробница със стенописи, която след Казанлъшката и Александровската, ще е третата у нас подобна. Тя обаче все още не е проучена изцяло заради липса на средства. Археологът доц.д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН, който води работата по нея, обяви днес дарителска кампания за набиране на сумата от 80 хил.лева. Първоначално са необходими около 25 хил. лева, за да се направи геофизичното проучване, за консервация и реставрация ще са нужни още около 60 хил.лева. Социализацията на обекта е завършващ етап, но там ще трябва отделна по-солидна сума.

    Мястото, на което се намира гробницата, е в близост до текето с тюрбе на Осман баба и има възможност районът да се превърне в доста интересна туристическа дестинация, важна не само за общината, но и за целия пограничен регион.

    На могилата, в която е некрополът, проучвателният екип се е натъкнал миналата есен. По нея обаче е имало набези на иманяри, открити са десетки изкопи, разказа д-р Нехрозов. Става въпрос за могила с височина 7 м. и диаметър-около 40 м. Мястото е сравнително труднодостъпно, в гориста местност, и това е позволило на иманярите да работят необезпокоявани.

    При проучвания, направени тази пролет, от екип на доц.Нихризов, с помощта на и Стайко Стайков и Данаил Огнянов от Регионалния исторически музей в Хасково, се открива огромно количество цветни фрагменти. Без да се стига до самия некропол, са намерени и фрагменти от каменни блокове от туф-скала, която я няма в района, и която вероятно е донесена от Кърджалийско.

    „В тази гробница категорично очакваме стенописи и то фигурални сцени. Какви ще бъдат и дали ще бъдат от качеството на казанлъшките и александровските не знаем, но самият факт, че има стенописна украса прави паметникът изключително важен и уникален. Интересното е, че тук със сигурност става въпрос за киматион-цветни стенописи. Имаме фриз в Казанлъшката гробница,чиито цветове съвпадат с тези по фрагментите, намерени край Текето. Същият го имаме и в Александрово, въпреки, че е изпълнен с по-различна техника. Оказа се, че този тип украса е много популярен в античния свят, особено през ефедрическата епоха. Подобен орнамент има в некропола, в който е открита гробницата на Филип II Македонски, в тази на Евредика, а също и в гробницата в Пестум, Италия. “, посочи д-р Нехризов. Той се надява да се събират възможно най-бързо първоначално необходимите средства за геофизичното проучване, което ще помогне да се определи мястото на гробното съоръжението в тази голяма могила. След този етап могат да започнат и същинските разкопки, които ще бъдат съсредоточени само в зоната на входа на гробницата. Но всичко това ще е възможно, ако действително има налични пари за работата на терен. Затова призивът и молбата на д-р Нехризов да се включат в акцията по набирането на средства, е не само към гражданите, но и към бизнеса от общината.

    Археологът поясни, че са направени съответните постъпления за финансиране работата на обекта към Министерството на културата. Бюджетът за археологическите дейности е около 3 млн. лв., които обаче всяка година се оказват крайно недостатъчни, защото се разпределят между около 150 одобрени проекта. Освен това тази година, с липсата все още на държавен бюджет разпределянето им може да стане още по-трудно и да закъснее.

    Водени са и предварителни разговори за поне частично финансиране на дейностите, но липсата на бюджет в държавата също се посочва като спънка. Все пак от местната администрация са обещали да се включат с логистично подпомагане и за разчистването на терена от растителността.

    В Регионалния исторически музей в Хасково д-р Георги Нехризов направи мултимедийна презентация на данните за можгилата и гробницата, която се очаква да е под нея, с известните данни досега. Той е готов да запознае с темата и с проблема с финансирането и народните представители. Д-р Нехризов не скри, че би приел с радост съдействие от депутатите от Хасковска област, за да се случат поне първоначалните проучване.

    Директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев обяви, че даренията могат да се превеждат по сметката на музея. Средства за проучването на гробницата ще се събират и в кутии в РИМ-Хасково и в Музейния център на тракийското изкуство с копие на гробницата край с.Александрово.

    Дарителска кампания за набиране на средства за спасително проучване на новооткрита тракийска гробница със стенописи близо до с.Текето, община Хасково
     

    BIG: RZBBBGSF

    BG64RZBB91553120056106
    Титуляр: РИМ-Хасково

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      То
      това е добре за Хасково
      20 -3
      15:29, 25 апр 2023
      Вместо да се слагат КАУНИ и глупости е по добре община Хасково да финансира този проект.Това е нещо, което ще води туристи. С това се прави истински туризъм, а не с паркчета и пластмасови статуи Богородица. Гледайте малко на запад какво правят, учете се.Прави се хубав път до там, малко заведение, павилион за сувенири и колите с туристи ще тръгнат натам. Пък те очакват гражданите да събират пари.Кой е назначен да работи за Хасково, ние ли.Това е работа на общината и отдела по Култура.Как така вас не ви касае
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини