От х:

Днес в x:

Заклет „морж“ улови Йордановския кръст в Харманли

Кирил Донев е рицарят на кръста тази година

Заклетия любител на зимното къпане Кирил Донев, на 22 години от Харманли, улови кръста който по традиция се хвърля във водата на Йордановден. Дузина ентусиасти от града на Белоногата се престрашиха да атакуват студените води на местния приток на Марица, река Оллу Дере, в желанието си да хванат ценния трофей. Той бе хвърлен от архийерейския наместник в Харманли отец Атанасий Странски. До реката, реликвата бе занесена с пищно литийно шествие.

Преди плувния маратон, участниците бяха призовани поименно за да се избегнат скандали като миналогодишния, когато ценната награда бе уловена от един, а за победител бе обявен друг.

Кръста бе ескортиран до реката с литийно шествие

Съмнения сега нямаше. Само за секунди Кирил доплува до дървения кръст и победоносно излезе на брега докато част от опонентите му едва се отделяха от старта. Това е втората победа за него след успеха му през 2008-ма година. „Студът не ме плаши. Харесва ми да плувам през зимата“ обяви щастливия шампион. Макар че победителите получават парична награда от общината, по-ценно според Кирил било щастието, здравето и берекета, които носел йордановския кръст на този който първи го хване във водата.

Поне 1000 харманлийци, озвучавани от два оркестъра окупираха двата бряга на реката. Традиционната церемония по хвърлянето на кръста бе открита от кмета на общината Михаил Лисков.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини