От х:

Днес в x:

Военен извади кръста от река Харманлийска на Богоявление

    40-годишният Георги Георгиев от Харманли извади кръста от река Харманлийска на Богоявление. Мъжът, който е вонен, каза, че от години участва в ритуала, но за първи път хваща разпятието.

    Георги вярва, че то ще му донесе здраве. Същото пожела и за съгражданите си. „Да бъдат живи и здрави, другото го има в магазините“, каза харманлиецът.

    Той бе един от 50-смелчаци от Хасково, Харманли и Димитровград, които в народни носии нагазиха в студената вода, спазвайки традицията. Най-малкият участник бе 3-годишно момче, което бе носено от баща си. Преди това всички се хванаха на хоро под звуците на камерен състав на „100 каба гайди“ със солистка Аглика Каменова, които огласиха Харманли с уникалните си изпълнения на българска народна музика.

    Мъжкото ледено хоро в Харманли се превърна в едно от най-очакваните и атрактивни събития в града през последните години. То събира хиляди хора от областта. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови.

    Днешният празник Йордановден започна с литийно шествие от сградата на Община Харманли до Харманлийска река, където по традиция архиерейският наместник на Харманлийска духовна околия отец Живко Петров отслужи тържествен водосвет и хвърли разпятието във водата. Празникът уважи кметът на община Харманли Мария Киркова. Тя поздрави всички участници в леденото хоро, които съхраняват традициите. „Бъдете здрави и дано тази вода отмие всичките проблеми и ни донесе много късмет и здраве“, заяви Киркова.

    По традиция инициативата е с благотворителна цел. Събрани са пари, които ще бъдат дарени за лечението на болен човек, каза един от организаторите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини