От х:

Днес в x:

Футболистът Мариян Тонев спаси кръста на Йордановден

    23-годишният футболист Мариян Тонев спаси кръста в река Харманлийска на днешния празник Йордановден. Нападателят на футболния клуб „Крумовград“ заяви на излизане от водата, че за първи път хваща разпятието, но за трети път влиза в реката на 6 януари.

    „Гледам да не пропускам. От тук нататък докато мога ще влизам. Ние сме българи и трябва да пазим нашите традиции, това е най-важното. Ако се изгубят традициите, всичко се губи“, каза младият спортист. Той пожела здраве за всички хора и плодородна година, а за себе си - много голове и да помага на отбора си.

    Тази година в традиционния ритуал по спасяване на богоявленския кръст участваха около 70 души, сред които беше и 10-годишно момче.

    Непосредствено преди това се проведе литийното шествие, което тръгна в 11:30 часа от сградата на Община Харманли до Харманлийска река, където по традиция бе изиграно благотворително мъжко хоро в студените осветени води. Там беше отслужен водосвет за здраве от архиерейския наместник на Харманлийска духовна околия отец Живко Петров. Поздравления към присъстващите отправи кметът на община Харманли Мария Киркова.

    Днешното събитие имаше благотворителна цел. Бяха поставени кутии за събиране на дарения за лечението на 16-годишния Господин. Десетокласникът е с диагноза Спинална мускулна дистрофия.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини