От х:

Днес в x:

Конкурс търси най-добрите репродукции на картини от фонда на галерия „Шаренков“ в Хасково

За първи път хората с афинитет към изобразителното изкуство ще могат да се докоснат в детайли до шедьоврите от колекцията на градската художествена галерия в Хасково „Атанас Шаренков“.

Възможност за това дава конкурсът за репродукция на творба от фонда на галерията, който наброява над 1600 работи -живопис, графики, икони и скулптура. А сред авторите са именити местни творци, като Димитър Иванов-Лицо, Петър Толчев, Александър Стаменов, Петър Михайлов, Христо Форев, както и емблематични български творци, като Стефан Иванов, Иван Лазаров, Александър Мутафов, Златю Бояджиев, Илия Петров, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Ценко Бояджиев, Светлин Русев. Художествената галерия през последните години допълва сбирката си с творби на съвременни изявени творци в областта на изобразителното изкуство, като Николай Алексиев, Михаил Лалов, Юри Буков, Петър Величков, Петьо Александров.

Целта на конкурса е да се провокира интерес към съхраненото културно наследство. Негови организатори са Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ в партньорство с Драматично-куклен театър “Иван Димов” , Община Хасково и North Consulting от Исландия.

Конкурсът е част от дейностите на проект „АРТКРАФТ“ и в рамките на „Арткраф фест“ през месец септември най-добрите репродукции ще бъдат показани в изложба, а авторите им-наградени на специална церемония.

Конкурсът е индивидуален и отворен за всички, които имат желание да се включат в него със своя версия на картина.

Според регламента авторите ще са разпределени в три възрастови групи- до 15 години, от 15 до 29 години и над 29 години.

Желаещите да посетят Галерия "Шаренков", за да разгледат творбите, да получат информация от галеристите, както и достъп до дигиталния архив, могат да го направят от 10 до 13 часа и от 14 до 18 часа в дните от понеделник до петък.

Изискванията са размерът на репродукцията да е различен от размера на оригинала и да е оригинална творба. Създателят трябва да притежава правата върху произведението. Всеки може да участва само с една творба. Произведението не трябва да бъде рамкирано.

На гърба на работата е необходимо да бъдат отбелязани име, фамилия и възраст на участника, адрес и телефон за връзка. А също и името, автора и техниката на творбата, по която е изработена репродукцията. За първа и втора възрастова група трябва да се посочат още учебно заведение или школа и преподавател.

Крайният срок за приемане на творбите е 1 септември.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 10 септември на страницата на проекта в сайта на ДКТ „Иван Димов“ и официалната страница на проект АРТКРАФТ във Фейсбук.

Всеки участник ще получи грамота за представянето си. Предвидени са предметни награди, а за авторите на отличените репродукции във всяка възрастова група ще бъдат определени първа, втора и трета награда. Ще бъде присъдена и една специална награда.

Коментари в сайта

Последни новини