От х:

Днес в x:

НАП проверява по морските курорти дават ли се заплати в плик

Изплащат ли се на наетите лица заплати в плик по морските ни курорти проверяват в съвместна акция инспектори от Националната агенция по приходите и  Изпълнителна агенция „Главната инспекция по труда“. Следи се и затова дали   работещите в питейни и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, както и дали се осигуряват върху реалната заплата или получават част от възнаграждението си в плик.

През летните месеци на миналата година фискалните инспектори на НАП установиха над 780 нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, голяма част от които свързани именно с укриване на данъци и осигурителни вноски, напомнят от офиса на приходната агенция в Хасково. Данъчните обясняват, че сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, тъй като част от заплата им се изплаща нерегламентирано, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. Това носи редица рискове за работещите, а именно лишаване от осигурителни права, като обезщетения за майчинство и безработица, пенсия и други. Те, освен това, не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като облекченията се изчисляват върху изплатената заплата по документи. Работниците могат да пресметнат загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

За да бъдат защитени трудовите и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция, обръщат внимание още от офиса на НАП в Хасково.

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, данъчните наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Gh
    ghkh
    1 -1
    14:24, 26 юли 2023
    Ако, ли не, щели да дадат на НАП в плик :)
  • 2
    Ав
    АВ
    1 0
    16:24, 26 юли 2023
    Тези пък, от Небето ли падат, 99% от частните фирми работят така.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини