От х:

Днес в x:

Кавга за обява в социална група завърши със смърт в Бежанския лагер в Харманли

    Скандал между сирийци след публикувана обява в група в социалната мрежа, завърши със смърт в Бежанския лагер в Харманли.
     
    Убит е мъж на 21 години , който е бил с хуманитарен статут и като такъв е бил регистриран на външен адрес. Предполагаемият извършител-негов съгражданин на 35 години е опитал да се укрие, но е издирен и задържан за 72 часа с прокурорско постановление.
     
    Инцидентът е станал на 24 юли вечерта в рамките на лагера пред очите на свидетели, потвърди директорът на ОД на МВР в Хасково старши комисар Чавдар Георгиев. Органите на реда реагират по сигнал, подаден от спешния телефон 112 от служител на лагера.
     
    Свадата между жертвата и заловеният, като предполагаем извършител на нападението, е тръгнала след като двамата са се скарали по условията за публикуване в създадена група от чужденци от центъра в Харманли в мобилното приложение WhatsApp. Тя е ползвана основно за обмяна на информация помежду им, свързана с подаване на документи за получаване на бежански статут, уточни заместник-окръжният прокурор Делчо Лавчев.
     
    Пряката причина за караницата е забележка, отправена от по-младия към по-възрастния сириец за качване на обяви в групата за продажба на дребни вещи, което е извън правилата. Разправията преминава във физическа агресия от страна на по-възрастния мъж, който удря с пръчка по-младия сириец. Той падна на земята, след което е прободен с нож в областта на дясната плешка от опонента си. Раната се оказва фатална и 21-годишният почива на място.
     
    При последвалите действия на полицията е намерен ножа, с който е нанесен фаталния удар. Открит е в помещение в лагера. Извършителят е локализиран извън територията на Бежанския лагер, заловен е да се укрива в рамките на града.
     
    Разпитани са множество свидетели, направени са и няколко огледа на местопрестъплението, предстои да бъде наложена ДНК експертиза и да излезе заключението от съдебно-медицинската експертиза.
     
    Повдигнатото обвинение на 35-годишния сириец е за умишлено престъпление. Ако вината му бъде доказана, той може да получи наказание от 10-20 години. При разпитите обвиняемият посочва, че е действал при самоотбрана.
     
    Предстои Окръжната прокуратура -Хасково да внесе в Окръжен съд искане за налагането на най-тежката мярка за него-“задържане под стража“
     
    По искане на ДАБ МВР увеличило охраната около Бежанския лагер.
     
    На място от вторник сутринта има екип на Държавната агенция за бежанците, както и представители на социалните служби. В лагера има и представители на сирийската общност у нас, които помагат за изясняване на обстоятелствата, довели до тежкия инцидент. Изпратена е и допълнителна охрана от жандармеристи. 
     
    Към момента обитателите на лагера са около 1200 души.
     
    Отговорността за охраната на територията на лагера е на ДАБ, коментира старши комисар Чавдар Георгиев. Шефът на областната дирекция на полиция посочи, че често по искане на Агенцията за бежанците униформените се отзовават на място, особено в случаите когато има струпване на повече охра пред лагера.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бб
      ббб
      15 0
      12:30, 26 юли 2023
      Сган.Измет.
    • 2
      Ед
      Един
      4 -1
      22:28, 26 юли 2023
      по-малко! Проблема е че другия сега трябва да го издържаме 20г. Хвърлям го е Марица и го пиша удавен!
    • 3
      Пр
      предложение
      4 0
      08:37, 27 юли 2023
      да им съберат ножовете, това е опастност и за работещите там българи
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини