От х:

Днес в x:

Автоинструкторите с протестно писмо срещу въвеждането на GPS маршрут на случаен принцип по време на изпит

    Кандидат- шофьорите от днес полагат изпити с нови изисквания. Едно от нововъведенията е в теоретичната част. Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство ще отговарят и на клипирани въпроси, свързани с предимство, нарушения и ситуации, които се виждат във видеоклипове. Няколкосекундните видеа могат да бъдат гледани по няколко пъти преди да бъде даден отговор.

    "Това нововъведение не е препъни камък. Дали ситуациите са дадени на хартия или чрез клип не е проблем за курсистите и те нямат затруднение да отговорят. Примерни клипове са качени в изпитната платформа, имали сме възможност да ги разгледаме и обсъдим", коментира дългогодишният автоинструктор от Хасково Валентин Пашов.

    Не така стоят обаче нещата с друга от промените, засягаща практическата част на изпита. Автомобилната администрация смята от първи август да заработи приложение по електронен път, чрез което на случаен принцип да се избира маршрута на кандидатите в момента, в която полагат изпит. Целта на това нововъведение е да се избегне субективния фактор. Идеята обаче не само че не се припознава нито от автоинструкторите, нито от кандидат- шофьорите, а се определя и като опасна, споделя Валентин Пашов, който е и председател на областната структура на Националния автоинструкторски съюз.

    Според опитния обучител прилагането на подобна система би объркало шофьорите зад волана, които така или иначе са в напрежение в деня на изпита си, а и нямат достатъчно натрупан опит. Освен това притесненията са и от честите ситуации, при които информацията по маршрута не е актуализирана, или пък стават бъгове в системата.  „Това, което се предлага, е все едно да научиш едно дете да ходи и веднага да го качиш да кара колело“, прави сравнение Валентин Пашов. Той има притеснение и относно реакциите на изпитващия по време на шофирането.  „Изпитващият ще трябва да следи и за информация, която подава системата, и за реакции на шофьора, вместо да следи за изпълнение на маневрата. Така могат да бъдат допуснати сериозни и дори фатални грешки, заради липса на концентрация.“, смята инструкторът. Според него, ако се реши промяната да бъде запазена, за да се видят реакциите на шофьора по време на реална ситуация и да се изпълни целта на нововъведението-избягване на субективния фактор, то по-добрият вариант е изпитващият да гледа маршрута и да навигира курсиста“.

    На същото мнение е и курсистът Джан Расим. 18-годишният кандидат-шофьор има 22 часа кормуване и е пред изпит.„Пробвахме системата, но на моменти дава неточности, което пречи  на съсредоточаването ни. Имаше ситуации, в които ни вкара в грешни улици и ако не беше опитът на господин Пашов, щяхме да катастрофираме. Затова спряхме да я ползваме. Ако това ми се случи на реален изпит, не знам как ще се справя, ще е на косъм. През всичките ми практически часове до момента на курса се старая да съм зад волана с максимално внимание, гледам да шофирам така, че да спазвам знаците и ограниченията и да не преча на останалите участници в движението. Но със сигурност ще съм разочарован, ако системата ме провали на изпит. Ако ме скъсат, ще трябва и да си платя таксата наново за ново полагане и това е допълнителен разход и допълнително притеснение“, коментира Джан.

    Вече има изпратено писмо от различните съсловия на автоинструкторите в страната до транспортното министерство. Професионалистите ще търсят и лична среща с министър Георги Гвоздейков.

    „Министърът е от Твърдица и е обучаван от най-добрия преподавател там. Освен това министър Гвоздейков е бил професионален състезател по автомобилен спорт и национален шампион. Питам се: той състезател от такъв ранг с GPS навигатор ли стана?“, задава риторичен въпрос Валентин Пашов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Лу
      Лудият Макс
      25 -5
      19:10, 3 юли 2023
      Ей такива пенсии като Пашата докато не се оттеглят и на спокойствие да си харчат даскалската пенсия държавата ни няма скоро да се оправи!
      Всичко ново се взима на нож, защото се спира далаверата ! Значи може в новите автомобили да има всякаква електроника и навигация а тука не! И на малко дете е ясен номера как се взима книжка при кормуването! Та , карат се 22 часа само един и ли два маршрута и курсиста после като автомат е научил и наизустил този маршрут . На самият изпит срещу минимална сума нещо като рушвет , му се пада точно този маршрут и изпита му е в кърпа вързан! И каква е разликата навигацията да ти казва маршрута с безпристрастен глас или изпитващия от автомобилна администрация със изцъклен строг поглед ?
    • 2
      Шо
      Шофьор
      22 -4
      19:19, 3 юли 2023
      И за 22ч какво научи? От единия край на Хаскьой,до другия не може да стигне. Такива инструктори,такива шофьори!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини