От х:

Днес в x:

7 °C

Автоинструкторите срещу повишените обучителни часове и GPS системата в колите

  Срещу повишения брой часове в курса за обучение на младите шофьори и системата за онлайн наблюдение в учебните коли ще протестират автоинструкторите.

  Представители от школите в Хасково ще се включат в националния протест в София, който ще се проведе на 14-ти януари. Тe щe изразят нeдoвoлcтвoтo cи утрe oт 12 ч. нa плoщaд Бaтeнбeрг. Oчaквa ce пoвeчe oт 1000 учeбни aвтoмoбилa oт цялaтa cтрaнa дa зaтвoрят движeниeтo пo бул. Цaр Ocвoбoдитeл oт ул. Рaкoвcкa дo плoщaд Нeзaвиcимocт. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти – СБА.

  Aвтoинcтрукторитe у нac ce вдигaт нa прoтecт с няколко искания. Една от причините за ескалацията на недоволството им е решението задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Целта е гарантиране на по-добро обучение на новите водачи на пътя и по-малко инциденти, твърдят от държавната структура. Школите за обучение на млади шофьори обаче искат незабавната отмяна на образователния министър за това решение.

  Председателят на местния съюз на автоинструкторите в Хасково Валентин Пашов е категоричен: „Никъде го няма това, което въведоха тук!“. И дава пример за учебните кормилните часове в различни европейски държави. Един кормилен час е в рамките на 50 минути, като в тях се включва уводен и заключителен инструктаж, чистите минути за кормуване са около 40.

  В Белгия, например, изпит се полага след 16 кормилни часа, в Чехия нормативът за обучение е 28 кормилни часа, в Германия курсистите трябва да вземат минимум 25 часа в малките населени места и 40 в големите градове и столицата, часовете могат да стигнат до 55 там. 32 часа е предвиденото обучение във Франция.

  „Когато ние готвим един курсист, то е като да научиш едно дете да ходи. Но когато това дете проходи за него кой е отговорен да се грижи-родителят.“, казва Валентин Пашов. Според него важни са възпитанието и последващият контрол. Ниският контрол на пътя и слабата рестрикция на закона са основна причина за високия броя катастрофи с участието на млади водачи у нас, смята опитният автоинструктор. „В модерните страни навсякъде има камери за видеонаблюдение по пътищата и те се използват максимално. Такива има и у нас, включително и в Хасково, но записите не служат като доказателство за нарушение. Тоест: трябва има законодателни промени. Законът да стане по-строг и да бъде прилаган еднакво за всички. А иначе всеки начинаещ шофьор има право да вземе допълнителни часове извън предвидените в обучението, ако се чувства несигурен, и това е регламентирано и сега“, казва Пашов.

  Нямаме нужда от постоянно видеонаблюдение в колите, нито от проследяващи устройства, някой непрекъснато да ни следи колко и как се водят часовете, казва и колегата му Киро Кирев. Това е друг от протестните крайъгълни камъни. От публикуваните за обществено обсъждане в края на декември 2019 г. наредба за готвените промени стана ясно, че GPS система ще определя маршрута, по който те ще карат бъдещите шофьори по време на изпита си. Идеята е да се ограничи субективният фактор при избор на трасето от страна на изпитващия.

  Курсистката му Веселка днес сяда за първи път зад кормилото. Младата жена споделя, че и без това е достатъчно притеснена, а ако има и допълнително наблюдение съвсем ще й е напрегнато.

  Според инструкторите GPS устройствата и начинът на въвеждането на системата от Министерството на транспорта дава основание за съмнение за лобиране. Според мълвата софтуерът е поверен на роднина на висш банкер. „Става въпрос отново за немалко разходи, защо трябва някой на наш гръб да прави тези пари!?“, казва Пашов. В бранша вече пресмятат, че внедряване на системата за едни автомобил ще им струва около 1500 лева. Автошколите в Хасково имат средно по 4-5 учебни автомобила. Освен това месечно за поддръжка на системета всеки абонат ще плаща по 40-50 лева.

  Промените със сигурност ще увеличат цената на курса поне с 200 лева, казват от бранша.

  „Нямаме проблеми с изпитите. От изпитващите сме доволни. Проблемът е, че след като вземат шофьорската си книжка младите водачи се чувстват без контрол. Гледат другите автомобили как се движат и се унасят по тях, защото, ако у нас спазваш правилника, ще го ударят. Общата ниска култура на движение на водачите у нас е основният проблем на пътя. А тези неща се решават с контрол. Трябва всеки да разбере, че е длъжен да спазва знаците за скорост. Знакът показва ограничение 40 км.в час, той кара с 60! Няма кой да го санкционира! Масово се кара и при жълта светлина на светофара, а ние ги учим, че имат право само на зелено да преминават. Не съм видял никой шофьор да е санкциониран за преминаване на жълтата предупредителна светлина“, казва Киро Кирев.

  Според Пашов, една от мерките за подобряване на обучението на начинаещите водачите е автошколите да бъдат приобщени към образователната система, а обучението за поведение на пътя и за правилата на движението трябва да залегне в часовете в училище, като редовен предмет. Той трябва да бъде воден от експерти, а не от преподавателите по други дисциплини в час на класа и да минава между другото. „Трябва да станем част от тази система, защото ние даваме начални знания на бъдещите шофьори. Трябва да се започне обучението по безопасност на движението и правилата на пътя  още от началния етап в училище, както е в целия цивилизован свят. Само така убийствата на пътя, които взимат жертви повече от тези във война, ще бъдат ограничени.“, изтъкна Валентин Пашов.

  Според него е необходим нов закон, разписан с помощта на професионалистите и от неговия бранш.

  „Не искаме наредба, искаме закон, който да е достатъчно строг, а не както сега- промяна на правилата през година-две и нови разходи. Трябва да  се седне на експертно ниво и с наша помощ да се прецени точно колко часа са необходими за курсиста, да се сменят теоретичните въпроси, да се изработи изпитна схема, да се предвиди и достойно заплащане на изпитващите, за да няма корупция.“, категоричен е Валентин Пашов.

  „Не искам да си завърша трудовия си стаж, като галош, а достойно. Да се гордея, че работя професията-автоинструктор, в която съм от 42 години трудов стаж.“, казва той..

  Председателят на местния съюз на автоинструкторите в Хасково  призовава колегите си и гражданите, които искат да подкрепят недоволството, да се присъединят към колоната с автомобили. Сборният пункт е на бензиностанция OMV между 9 и 9.30 часа във вторник.

  Протестиращите ще бъдат приети с исканията им от образователния инистър и от министъра на транспорта, стана ясно днес следобед.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (14)

  • 1
   Ге
   Герчев
   19 -6
   20:26, 13 яну 2020
   Изпитите да се провеждат в друг град по непознат маршрут и от непозната комисия. Да няма нагласяне.
   • Зе
    Зелено човече
    14 0
    21:50, 13 яну 2020
    И на Луната да се провеждат, две неща са ясни, първото е, че вратички ще има и второто, че голяма част от ключовете за тях ще са финансови.
  • 2
   Ис
   ИСТИНАТА
   20 -4
   21:03, 13 яну 2020
   Крайно време е да се озаптят продавачите на шофьорски книжки. Стига сте произвеждали убийци на пътя. Курсовете да станат по хиляда лева, тогава да видим как ще продавате книжки. Умря сладката чорба по време на социализЪма, която Стефан Данаилов чудесно изигра в "Дами канят"
  • 3
   Па
   Пашов
   12 -6
   21:17, 13 яну 2020
   Пашов,смени колата,този Мерцедес е от преди 1998 година.
   Преди време,бяхте заедно с Пантелеев с ладата,а ти си остана с мерцедеса.
   Хайде сменяй белият лебед ( белият Мерцедес) !
   И нека да станат 2000 лева шофьорските курсове,че всеки за 500-600 лева,ще си купи СУМПС.
  • 4
   55
   55555
   15 -2
   21:42, 13 яну 2020
   корумпирани некадърници
  • 5
   12
   123
   13 -1
   23:19, 13 яну 2020
   едно време учихме за книжка 3 или 4 години ,сега това какво е за един месец получава категории ,и става тираджия категория а не познава устройството на камиона ,,б,, и тя се кара по 30 минути за час а бе всичко е фалш .
   • 12
    123
    9 -1
    23:23, 13 яну 2020
    вече няма етика ,ощ е вземи книжката и се качва на бмв и какво очаквате
  • 6
   Ис
   истински автоинструктор
   16 -1
   23:39, 13 яну 2020
   Цялата работа е че се подготвя някаква по-голяма прозрачност на самия курс на обучение и се надига вой срещу новото! Инструкторското съсловие и корумпираните служители на ДАЙ са дупе и гащи !!!! Системата е проверена и работи безотказно с години!
   И на практика курсиста вместо да си плати за повече часове и обучение предпочита да се запише в евтин авто-курс и после да си плати допълнително рушвет за да му дадат изпита !
   За протестите - това ли ни е демокрацията да блокираш пътни възли и да нанесеш загуби и главоболие на други фирми и граждани, които нямат нищо общо с далаверите в този бранш!
   В София ще протестират колегите, които търсят "мекото на хляба!

   ПС не е реклама: Пашата /така се обръщат колегите към Пашов/ сигурно повече данък плаща на старата си учебна кола и учебната фирма, отколкото заработва от евтиния му автокурс ?
  • 7
   Аа
   Ааааа
   18 0
   23:52, 13 яну 2020
   Да вземат да си купят нови и съвременни коли!Стига са учили хората на тези трактори!Тоя на снимката с този Мерцедес който е от новобранската на ХИТЛЕР да вземе да намали и алкохола!
  • 8
   Ка
   камен
   8 -1
   09:13, 14 яну 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 9
   Jo
   John
   5 -1
   09:17, 14 яну 2020
   някой виждал ли е цигла в учебна кола, как вземат книжки?!
  • 10
   Ма
   Марияна
   7 -1
   10:00, 14 яну 2020
   На тази кола се учих преди време. Човека от снимката постоянно пушеше и духаше дима в лицето на курсистите. Прозорците не се отваряха направо лисичарник. Само отвреме на време инструкторския прозорец се отваряше малко за да се изхвърлят фасовете . На изпита се падна още по-голям пушач изпитваш и докато приключи изпита изпуши 2 цигари ,парното не работеше а бе много студено. Първо тях си да погледнат а после да протестират!!!!
  • 11
   Гр
   гражданин
   2 0
   17:46, 14 яну 2020
   Вдигане на цената означава, че глезените богаташчета пак ще си купуват книжките. Трябва по усилен контрол след издаване на свидетелството за управление. Примерно: 2-3 години след издаването на свидетелството да имат право да шофират само с придружител и той да е с минимум 5 години стаж
  • 12
   Лу
   Лудия макс
   0 0
   12:53, 15 яну 2020
   Хахаха ми, че как няма да протестират. Това са сумати часове, на кой му се занимава. Време беше тия курсове да се стегнат малко. С всяка година се раждат по-големи самоубийци по пътищата които причиняват доста големи катастрофи. Всички се мислят за рали състезатели и дрифтаджии. Редно е да се следи в една ученическа кола какво се случва. Ту някой пробутва в джобчето 100-200 лева и си взима книжката, ту другата отваря крачета. И после другите са виновни, че не могат да карат. Добре ще е и тези които имат книжки от 10-15 години да минават така по бързата процедура през опреснителни, че като гледам и тях не ги бива. 2020 започна с доста катастрофи и то повечето са от големи, израстнали страста за скорост мъже и възрастни хора.

  Хороскоп за 25.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
  25 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
  25 ное 2020
  Последни новини