От х:

Днес в x:

Измамници се опитаха да присвоят 80 000 лв. с фалшиви данни за онкоболно дете

Кампания за набиране на средства за онкоболно дете в социалните мрежи се оказа измама, но е предотвратено присвояването на дарените 80 000 лева, съобщи NOVA.

В различни групи е публикуван призив за набиране на средства за онкоболно дете, което има необходимост от лечение в чужбина. Посочена е и дарителска сметка.

Разказана е и история за майка, която отглежда детето си сама, след като бащата го изоставя. След 8-месечно обикаляне по болници става ясно, че детето е с тежката диагноза пилоцистичен астроцитом. За измамата сигнализират от платформата pavelandreev.bg, където също е публикуван фалшивият призив.

"Положителното в случая е, че цялата сума, дарена по тази кампания е спасена. Причина за това е, че призивът беше организиран в моята платформа. Неприятно ми е, че тази измама е станала чрез моята платформа, но тези 80 000 лева, които са преведени - са запазени. Към измамниците не е преведена нито стотинка", заяви учредителят на платформата и едноименната фондация Павел Андреев.

По думите му кампанията е изглеждала напълно легитимно.

"Аз съм дарител от години. Ако тази кампания беше извън моята платформа, просто беше пуснат призив - аз също щях да направя дарение. Беше перфектно подготвена. Имаха медицинска документация. Поискахме допълнителни снимки, които ни изпратиха. Отговаряха на конкретни медицински въпроси", посочи той.

По думите на Андреев измамниците са разкрити заради допълнителните верификации, които се изискват от платформата за дарения. Събраните средства ще бъдат върнати на дарителите или пренасочени към други кампании.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини