От х:

Днес в x:

Масово измиране на рибата в четири украински области. Центърът на Херсон под вода

В Херсонска, Николаевска, Запорожка и Днепропетровска области се наблюдава масово измиране на риба. Украинските власти призоваха местните хора в никакъв случай да не я ядат.

По-рано украинското здравно министерство предупреди, че през следващите няколко дни в Херсонска и Запорожка области, поради бързото спадане на нивото на водата, ще се наблюдава мор на риба.

Днес Министерството на здравеопазването заяви, че масовото измиране на риба е започнало и в района на Днепропетровск

"Десетки хиляди риби останаха в плитки водоеми. Същата ситуация може да се развие и в други засегнати региони на страната през следващите дни", предупреждават от министерството.

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи каква е ситуацията в района на Херсон поради повишаването на нивото на водата, след взрива на Каховската водноелектрическа централа на 6 юни.

По данни на спасителите към 15:00 часа в десния бряг на Днепър са наводнени 20 населени места и 2612 къщи. От потенциално опасни територии са били евакуирани 1752 украинци, 103 от които - деца.

Спасени са бедстващи 13 деца, общо 201 украинци. 111 души са имали нужда от психологическа помощ.

В момента в рамките на евакуацията са разгърнати 9 помощни пункта.

"В ликвидирането на последствията са участвали почти 1800 души и над 300 единици техника, включително 33 плавателни средства", съобщават спешните служби.

Центърът на Херсон продължава да се наводнява. Кореспондент на Униан на място следи как върви евакуацията и разговаря с баба Галина, която за втори път бяга от "голямата вода". Жената се е загубила и не може да се свърже с близките си, защото бедствието я изненадало. В бързането си е забравила телефона в наводнената къща.

Според украинската областна администрация нивото на водата в Херсон вече се е повишило с два метра. Ще достигне критична точка след 24 часа. Очаква се днес или утре. В най-лошия случай нивото на водата може да се покачи до 5 метра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини