От х:

Днес в x:

Взривът на ВЕЦ Каховка оставя Украйна без реколта за години напред

Взривяването на Каховската ВЕЦ и неконтрлираното изтичане на всичката водата от водохранилището ще остави големи площи обработваеми зами без напояване. Левият бряг на Херсонска област ще пострада значително, тъй като тези територии зависят повече от другите от водата, осигурявана от водноелектрическата централа.

Това съобщи по ТСН Денис Марчук, заместник-председател на Всеукраинския аграрен съвет, отбелязвайки, че напояването на тези територии се осигуряваше от Южнокримския и Каховския канали.

"Губим 14% от общия ни износ, тъй като през 2021 г. в Херсонска област са отгледани 4 милиона тона зърно. Това е нашият експортен потенциал, който даваше възможност на Украйна да печели", отбеляза експертът.

Според експерта 94% от земеделските земи в района на Херсон са получавали вода от този канал. Също така 74% от земите в Запорожка област, 30% от земите в Днепропетровска област зависят от тази вода.

"Общо повече от 500 000 хектара земя останаха без напояване. Пълната липса на напояване ще доведе до това, че след деокупацията ще се изправим пред ситуация, в която вече няма да е възможно земеделие на тези територии", отбелязва експертът.

Според експерта млекопроизводителните комплекси ще пострадат много, тъй като е невъзможно да се отглеждат животни без силаж, без фураж, който се отглежда на нивите им.

Унищожаването на водноелектрическата централа ще удари и отглеждането на зеленчуци. "35% от континенталното обезпечаване със зеленуци за борш, т.е. лук, зеле, моркови, цвекло, идва от регионите Херсон и Запорожие. В района на Херсон няма да можем да отглеждаме нищо преди възстановяването на водноелектрическата централа", каза експертът.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини