От х:

Днес в x:

Почетният гражданин на Кърджали Зиятин Нуриев със самостоятелна изложба „Изправеният човек” в София

       Почетният гражданин на Кърджали,скулпторът с международна известност Зиятин Нуриев представя самостоятелна изложба под наслов „Изправеният човек” в София.Излежбата ще гостува от 15 до 31 май в музей-галерията „Анел”.Кураторът е Аксиния Джурова.Вернисажът ще се състои в музея-галерия  на 15 май от 17,30 до 20 часа в хотел „Анел” на бул.”Тодор Александров”14.

    Зиятин Нуриев е роден е на 08.05.1955 год. в с. Мост, общ. Кърджали.

    През 1974 год. завършва Художествена Гимназия в Казанлък, а през 1982 год. Художествената Академия в София.

    Първата му професионална изява е седмица след дипломирането от Академията с участие в Национална Младежка Изложба в София с две творби,които веднага се откупуват от Градска Художествена Галерия – Варна и от Софийска Градска Художествена Галерия. Същата година участва в авторитетния за времето си „Международен Симпозиум по Скулптура“ в местността Отманлий/парк Росенец/, Бургас, където печели голямата награда. Творбата му Шепот и до днес, е експонирана в крайморския парк в Бургас.

    През 1991 година отива за пръв път като турист в Истанбул. При случайно посещение в галерията „VAKKO“, оставя свое предварително приготвено резюме.Още същата година го канят да открие първата си изложба във „VAKKO“, Анкара.

    В Турция талантът и майсторството му са оценени веднага и ЗиятинНуриев получава  покана да преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства към Университета в Мармара,Истанбул, където преподава и до днес.

    Достойнствата на скулптора са оценени от множество галерии и частни колекционери на пластика - голяма или малка - в България и Турция, Япония и Холандия, Белгия и Германия, Полша и САЩ.

    В този период участията му в изложби и симпозиуми е много интензивно, а налагането му като име се измерва с големия брой получени награди и отличия:

    1982 - Международен симпозиум по Скулптура в камък, Бургас, България - Голямата награда

    1985 - Национална младежка изложба - награда на Съюза на българските художници

    1987 - Изложба Скулптура на открито, Варна - Първа награда

    1987 - Съюз на българските художници - Награда  за скулптура, 

    1988 – Обща Изложба "Пирин - Благоевград" - Първа награда за Скулптура

    1998 - Румели Холдинг Конкурс Скулптура - Поощрение 

    2002– Конкурс Скулптура за входна артерия на гр. Трабзон – първа награда и поощрение 

    Негово дело е и откритата през ноември 2006 г. Монументалната пластика “Лирата на Орфей” на обновеното кръгово пространство пред автогара „21 век” в гр. Кърджали.

    Зиятин Нуриев е изключително талантлив скулптор, който работи с различни материали като базалт, гранит, мрамор, бронз, инокс и др.

    Стилът и характерът на неговото изкуство говорят не само за една голяма душевност, за силата на мъдростта и усещане за вечността.

    По време на януарските събития през 1990 год. Зиятин, заедно с Благой Калъмов и Георги Чешмеджиев, взе активно участие в учредяването ни дейността на Комитет за гражданско единство, който допринесе много за потушаването на създалото се етническо напрежение в гр. Кърджали.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини