От х:

Днес в x:

Трасетата от разширението на ГКПП „Капитан Андреево“ с разрешение за ползване

Изображение 1 от 2

    Входните трасета на ГКПП „Капитан Андреево“, изградени в първия етап от разширението на пункта, вече са с разрешение за ползване. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. При посещението си на граничния контролно-пропускателен пункт „Кулата“ той връчи книжата за ГКПП „Капита Андреево“ на директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски

    „Знаете много добре, че вече работим по този начин – с разрешение за строеж, с разрешение за ползване. Този пункт вече сме го разширили с нови 2 гишета, нова възможност, това е много малка част. Може да очаквате новини за всички гранично-пропускателни пунктове“, каза министър Шишков, цитиран от пресслужбата на МРРБ.

    ГКПП „Капитан Андреево“ е вторият най-натоварен сухопътен митнически пункт в света, обясни директорът на митническата администрация. Миналата година тежкият автомобилен трафик беше почти 1 млн. обработени превозни средства. Темпът на нарастване на трафика в последните 5 години е с около 10% устойчив ръст на година, което предполага спешни и ефективни действия от страна на цялата държавна администрация, каза той. Първите две трасета плюс едно спомагателно на ГКПП и митнически пункт вече са факт. Предстои официалното откриване и пускане в експлоатация. Това влече след себе си повишаване на пропускателната способност. Това е вратата на ЕС с близкия и средния изток, отбеляза Павел Геренски. Той посочи, че следващият етап, който се изпълнява, е по трасето изток-запад – митнически пункт „Калотина“. Там тече строителство. Крайният срок за завършване на реконструкцията му е краят на месец септември. В този период се предвижда завършване на втората част от реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“. Това автоматично дава възможност трафикът в посока север – изток да бъде облекчен значително, подчерта Геренски.

    Директорът на Агенция „Митници“ благодари на министър Шишков и ръководствата на МРРБ и на Министерство на финансите. Той напомни, че е разработена концепция за развитие на граничните контролно-пропускателни пунктове, която включва организация на движение, как да изглеждат, развитието на пътната инфраструктура и IT-системи. Предвиждат се много по-засилени действия, митнически контрол на трафика и в същото време подобрени условия за преминаващите пътници, спестени десетки милиони левове за бизнеса на година, с оглед повишаване пропускателната способност на граничните пунктове. Елемент от тази концепция е и свързването на пунктовете с магистралните пътища и другите пътища от републиканската пътна мрежа.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини