От х:

Днес в x:

Искат да ремонтират 7 военни паметника в Хасковско и да изградят нов

Изображение 1 от 4

    Постъпиха предложения за ремонт на 7 военни паметника в три общини в Хасковска област, съобщиха от Областна администрация – Хасково.

    Това стана ясно на заседание на Областната комисия за военни паметници на територията на област Хасково, проведено в зала „Марица“ на Областна администрация – Хасково и председателствено от заместник-областния управител на Хасково Мартин Узунов.

    Информацията за исканите ремонти изнесе Делчо Кунчев - главен експерт в дирекция „Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ в Областна администрация-Хасково и секретар на Областната комисия за военни паметници на територията на област Хасково.

    В община Ивайловград необходимост от финансиране имат паметникът в село Черни рид, паметникът-чешма на редник Манол Кирев и паметната плоча на загиналите в Балканската война в село Попско. Община Хасково е предложила за ремонт паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. на пл. „Свобода“ в областния град и военния паметник „Нашето летище в Узунджово“. В община Стамболово за обновяване са подадени паметник на загиналите в Балканската война в село Тънково и паметник-чешма в село Царева поляна.

    Узунов подчерта, че днешната област Хасково е част от основния военен театър на Балканската война. „Голяма част от територията на областта е присъединена към българската държава в резултат на войната. Ето защо няма селище, което да няма паметник, посветен на героизма на българските войни, загинали или участвали в тези войни.“, подчерта заместник-областният управител на Хасково.

    Областната комисия прие и идейно-художествен проект за военен паметник в село Сива река, община Свиленград. Гласува още и включването в списъка с военни паметници в област Хасково 4 паметни плочи на територията на община Минерални бани. Те се намират в селата Сусам, Спахиево, Сираково и Брястово.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      По
      По добре не
      12 -7
      16:26, 2 фев 2023
      Вместо с глупости да се занимавате. Вижте тротоарите. Или са разбити или има растителност, или коли.
      Та да вземете да свършите някаква работа.
    • 2
      Ха
      хаха
      4 -14
      17:08, 2 фев 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини