От х:

Днес в x:

174 военни паметника влизат в регистъра на област Хасково

174 са военните паметника, включени в регистъра в Хасково. Окончателният им брой е решен след две обсъждания на Областната комисия „Военни паметници”. Най-много са картотекираните паметници в Хасковска община-27, следват тези в Димитровград-30. Като численост третата община с най-много военни паметници на своя територия е Ивайловград. Там има 25 военни реликви. В Свиленград военните паметници са 23, в Тополовград-15, в Любимец и Харманли съответно 14 и 13. В Стамболово те са 9, в Симеоновград-8, в Минерални бани-6 и в Маджарово- 4.

На днешното заседание с участието и на областния управител инж. Минко Ангелов е решено от Областния регистър и картотека на военните паметници в региона да отпаднат 15 от предложените за включване по-рано. Секретарят на Областната комисия Делчо Кунчев обясни, че причина за отпадането им е, че те не отговарят на определението за „военен паметник“ по Закона за военните паметници.

Премахнати от списъка паметници са на територията на 4 общини.

В община Хасково са: „Паметна плоча на камък на загиналите руски кавалеристи от с. Конуш“, „Паметна плоча посветена на героизма на руските войски с. Стойково“, „Паметник на капитан Петко войвода гр. Хасково“, „Паметна плоча на лагеруващите руски войски в селото от с. Орлово“,„Паметна плоча на загинал руски воин в Хасково в Руско-турската война“, „Паметна плоча на Таньо Петров Талев с. Криво поле“ (осъден на смърт и разстрелян за „антивоенна дейност“ през 1916 г.). За „Паметна плоча на загиналите в Освободителната война от с. Малево“, на която са изписани имена на убити от с.Малево в Освободителната война през 1878 г. мъже от селото, се изчаква отговор от директора на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" за изясняване статута на убитите, т.е. дали те са били опълченци, което ще определи и статута на самия паметник.

Паметници, които изпадат от регистър на територията на община Любимец:„Паметна плоча на мл. лейтенант Петър Петров гр.Любимец“ (служител на „Пожарна безопасност и защита на населението“), „Паметна плоча на Иван Костадинов с.Оряхово“ (убит през 1925 г.) и „Паметна плоча на редник Атанас Христов Папукчиев- гр.Любимец“ (застрелян в казармата през 1943 г.).

В община Симеоновград от регистъра излизат:„Бюст на Христо Ботев с. Свирково“, „Бюст на Теньо Желев Чартуков с. Тянево“ (убит през 1925 г.),„Паметник на загиналите от 30-ти Шейновски полк в поделение 22120“ (намира се във военен имот с отпаднала необходимост).

„Паметна плоча-чешма на преминалите Руски войски 1878 г. с. Камилски дол“ и „Паметник-костница на загиналите руски войни край с. Славеево през 1878 г., които са на територията на община Ивайловград, също отпадат от регистъра.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини