От х:

Днес в x:

Здравната вноска за безработните остава 28,40 лева

Осигуряващите се сами в здравната система ще продължат да плащат по 28,40 лева.

В тази категория влизат трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от офиса на НАП в Хасково.

Ставката е такава, защото минималният осигурителен доход с настъпването на 2023 г. се запази без промяна – 710 лева.

Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на здравните осигуровки е до 25-то число на следващия мусеца на осигуровката.

Това означава, че вноската за здраве за месец януари 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.

Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация по Образец 7. Тя може да се подаде с персонален идентификационен код или електронен подпис чрез портала за електронни услуги, както и на място в офиса на администрацията по постоянен адрес на здравноосигуряващия се.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, предупреждават от Националната агенция за приходите. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини