От х:

Днес в x:

Иконостасът в църквата в Узунджово с медал

За изработката на иконостаса в църквата „Успение Богородично” в село Узунджово Уста Дарин Божков е удостоен с паметен медал „Паисий Хилендарски”. Това съобщи въпитаникът на Тревненската художествена школа, който бе в Хасково по покана на Туристическия информационен център. Грамотата е връчена на потомствения майстор – дърворезбар от Държавната агенция за българите в чужбина.

На Първото биенале на църковното изкуство в България иконостасът в най- голямата селска църквата в страната получава и наградата на община Велико Търново.

За първи път върху този олтар резбовах глаголическата клетва и чрез знаците на глаголицата изобразява всичко живо под слънцето, обясни Уста Дарин Божков. В централната част на иконостаса присъстват кивотът на Ной и формулата на живота – ДНК. В работата си майсторът е заимствал ъгловата орнаментика от църквата „Свети Георги” в Трявна.

На срещата Уста Дарин Божков подари на директора на Туристическия информационен център в Хасково Красимир Пилев резбована подкова за късмет.

Уста Дарин Божков е единственият майстор с тази титла в България.

Той е потомък на 200 – годишен род с традиции в строителството и дърворезбата.

Църквата в Узунджово е построена като християнски храм, но през 1593 година е унищожена от Османската империя и на нейното място е издигната джамия. В началото на 20 в. Турция връща сградата на България и започва преустроиството и в църква. През 2007 година храмът е основно обновен.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини