От х:

Днес в x:

Гласът на Дарт Вейдър - Джеймс Ърл Джоунс се оттегля. Ролята поема украински AI

На 91 години и с невероятна кариера като един от най-емблематичните гласове на планетата, Джеймс Ърл Джоунс спира да бъде гласът на Дарт Вейдър.

Сега технологията ще продължи делото му. Актьорът е предал правата върху своите гласови записи на украинска компания за изкуствен интелект (AI), която пресъздаде гласове, използвани в скорошния сериал на Disney+ "Оби-Уан Кеноби", съобщи Vanity Fair.

Ако сте гледали "Оби-Уан Кеноби" и сте си помислили, че Вейдър звучи изключително подобно на ранните му изяви в Междузвездни войни, сте абсолютно прави. Използваният глас е генериран от AI от по-ранни проби. За сравнение можете да чуете гласа на Вейдър в "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" и действителния глас на Ърл Джоунс в наши дни, който контрастира с гласа, генериран от AI, базиран на много по-младото му аз.

Сега, когато Ърл Джоунс се оттегли от ролята, всички бъдещи изяви на Вейдър почти със сигурност ще бъдат генерирани от AI.

Според The ​​Verge, Lucasfilm вече е работил с Respeecher, компанията, отговорна за гласовия изкуствен интелект, върху The Mandalorian, за да пресъздаде по-младия Люк Скайуокър.

Star Wars е в челните редици на връщането на починали актьори към живот на екрана. Забележителен пример е най-новата трилогия, в която компанията използва авангарден CGI, за да генерира реалистично изображение на покойната Кари Фишър, чиято принцеса Лия беше неразделна част към франчайза.

Някои компании дори използват AI, за да позволят на посетителите на погребението да взаимодействат с наскоро починалия, като компанията за холограми StoryFile използва видеозаписи на човека преживе, комбинирани с AI чатбот, за да организира "разговор" с него на собственото му погребение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини